Een tropische tuin in Nederland? Het kan! Dankzij tropische planten krijg je een echt vakantiegevoel en kan je tuin een groen paradijsje worden waar je nooit meer weg wilt.

Planten uit exotische streken zoals Zuid-Afrika, Brazilië, het Caribisch gebied en het Verre Oosten brengen het vakantiegevoel in je tuin en bloeien verrassend mooi. Ook in ons klimaat is het mogelijk om deze tropische planten in de tuin te gebruiken. Zelfs als je kiest voor een basis van goed winterharde planten, in combinatie met enkele exoten als blikvanger, zal er al snel een tropische sfeer ontstaan in de tuin. Mooie winterharde soorten, die er exotisch uit zien, zijn bijvoorbeeld:

 1. tafelblad (Astilboides tabularis) (schaduw, halfschaduw)
 2. pijlriet (Arundo donax)
 3. pampasgras (Cortaderia) (zon, halfschaduw)
 4. bamboe (zon, halfschaduw, schaduw)
 5. banaan (Musa basjoo) (zon)
 6. palmlelie (Yucca) (zon)
 7. varens (halfschaduw, schaduw)
 8. boomvaren (zon)

Maar ook bol- en knolgewassen zoals:

 1. dahlia’s (zon, halfschaduw)
 2. Canna (zon)
 3. lelie  (zon, halfschaduw)
 4. Crocosmia ‘Lucifer’ (zon)

Bekijk hier al onze exotische planten

Tropische tuin

Een palm in de tuin

Een palm mag niet ontbreken in een tropische tuin. De meest winterharde palm is de Chinese waaierpalm, Trachycarpus fortunei. Deze palm uit China is wel wat vorst gewend en kan tot ongeveer -15˚C overleven. Trachycarpus kan daarom prima in de volle grond groeien. De dikke, harige stam draagt grote, waaiervormige bladeren. Andere geschikte soorten zijn de Canarische dadelpalm (Phoenix) en de dwergpalm (Chamaerops).

Lees meer over: palmen en yucca's in de tuin

Tropische tuin met boomvaren

Tropische planten in de winter

Voor de tuin zijn er exotische planten die zeer winterhard zijn (tot -20˚C), goed winterhard (tot -10-15˚C), matig winterhard (tot -5˚C) en niet winterhard (kan geen vorst verdragen). Veel matig winterharde planten komen met een beetje bescherming meestal de winter wel door. Vooral bij wintergroene soorten kan koude wind meer schade aanrichten dan strenge vorst. Bescherm de planten daarom met windbreekgaas, rietmatten of noppenfolie. Pak de planten in het voorjaar wel op tijd weer uit. Knip dan ook alle dode bladeren weg, meestal zal er al snel weer nieuw blad verschijnen.

TIP Met bamboe of rotanmeubelen, een hangmat, vijver met strandje en vrolijk gekleurde muren lijkt het of je echt in de tropen bent.

Lees ook onze tuininspiratie voor een Engelse tuin * rozentuin * prairietuin * Japanse tuin * moderne tuin * landelijke tuin * mediterrane tuin * kleine tuin * voortuin * wintertuin en een onderhoudsvriendelijke tuin