In de zomer helpen de vogels u door schadelijke insecten uit de tuin te vangen, in een strenge winter hebben ze uw hulp nodig. Geef ze speciaal voer voor de winter of maak zelf vetbollen.

Vogels in de winter

De winter is voor veel vogels een moeilijke periode omdat er weinig voedsel te vinden is. Alleen als er sneeuw ligt of als het vriest is het nodig de vogels die de tuin bevolken bij te voeren. Er zijn allerlei soorten vogelvoer: zaadmengsels, vetbollen, vruchten en noten, pinda’s (geen zoute pinda’s), maar ook broodkorsten en appels zijn zeer gewild. In de winter verbruiken vogels veel energie om warm te blijven. Vetbollen en pinda’s zijn dan door hun vetten een goede voedingsbron. Geef geen vet of pinda’s in de lente of zomer, meestal hebben ze in deze periode genoeg aan wat ze zelf vinden. Eventueel kunt u dan kalk- en eiwitrijk vogelvoer geven. 

Zelf vogelvoer maken

U kunt zelf vetbollen maken door strooivoer voor vogels te mengen met gesmolten ongezouten rundvet en dit in een bakvormpje gieten. Wilt u het ophangen, giet dan het vormpje tot de helft vol, knoop een (braad)touwtje en leg de knoop op het vet en laat de lus voldoende uitsteken, en giet dan de rest van het vet in het vormpje. Is het niet stevig genoeg? Doorboor dan de vetbol en haal het touwtje er doorheen. Leuk om een slinger mee te maken. Vergeet niet om ook wat vogelvoer op de grond te strooien, bepaalde soorten komen liever niet op de voedertafel of kunnen niet aan een vetbol hangen.

Voederplekken schoonhouden

Het is belangrijk om op voedertafels regelmatig de uitwerpselen van de vogels te verwijderen, om besmetting met onder andere salmonella te voorkomen.

TIP Als het hard vriest, geef de vogels dan geen water, maar wat ijssnippers. Als het niet vriest, kunt u wel een waterschaaltje neerzetten.

Vergeet niet in de winter nestkastjes op te hangen. Deze bieden schuilplaats aan vogels. 

Geschreven door Modeste Herwig, exclusief voor Directplant.nl