Koop je een plant vanwege de mooie bloemen en de bloei blijft helemaal uit dan is dat een teleurstelling. Hoe kan het nu komen dat een plant niet bloeit?

  • Verkeerde plek. Voldoende zonlicht is belangrijk voor de ontwikkeling van bloemknoppen. Zet je een plant die veel licht nodig heeft op een donkere plek, dan kunnen de bloemknoppen zich niet ontwikkelen. Een te hoge of te lage temperatuur kan ook invloed hebben. Sommige soorten hebben zelfs een koude periode nodig voordat de bloemknoppen zich kunnen ontwikkelen, bijvoorbeeld tulpen en pioenrozen. Te droge of te vochtige grond kan ook een rol spelen. Oplossing: kijk altijd naar de juiste standplaats voor een tuinplant.
  • Plaagdieren en schimmels. Soms is er sprake van plaagdieren of schimmels die bloemknoppen aantasten. In dit geval gaat het vaak ook om een verkeerde plek, of een verkeerde verzorging (te veel of te weinig water?). Oplossing: kijk altijd naar de juiste standplaats en de juiste verzorging voor een tuinplant.

Lees hier meer over het herkennen van plagen en ziekten

  • Voeding. Krijgt een plant te veel voedingsstoffen, vooral stikstof, dan gaat de plant voornamelijk blad maken en geen of nauwelijks bloemen. Er kan ook een tekort aan voedingsstoffen spelen, bijvoorbeeld van fosfor. Is de bodem te zuur dan worden voedingsstoffen vaak niet goed opgenomen. Oplossing: stop met bemesten, doe een bodemtest en volg het bemestingsadvies op.

Lees hier meer over het bemesten van de tuin

  • Verkeerd tijdstip van snoeien. Bij planten die in de periode maart tot eind juni bloeien, zitten de bloemknoppen al vanaf vorig jaar op de takken (bloei op oud hout). Snoei je deze soorten in het voorjaar dan knip je de bloemknoppen weg en zal de struik niet bloeien. Bijvoorbeeld Forsythia en Hydrangea macrophylla. Oplossing: niet snoeien en de struik zal waarschijnlijk volgend jaar weer bloeien.

Lees hier meer over snoeien van verschillende planten

  • Vorst. Bij vroege bloeiers kunnen de bloemknoppen beschadigd raken door late nachtvorsten. De knoppen bevriezen en zullen niet meer uitkomen. De struik zal pas het volgende jaar weer bloeien. Dit kan voorkomen bij onder andere vruchtbomen en de boerenhortensia. Oplossing: bescherm de struiken tijdelijk met vliesdoek of besproei ze tijdens de vorst.
  • Tweejarige plant. Bij tweejarige planten, zoals bij muurbloemen, stokrozen en vingerhoedskruid, komt de bloei pas in het tweede jaar. Dit is een normaal verschijnsel. Na de bloei sterven deze planten meestal af. Oplossing: wachten tot volgend jaar.
  • Leeftijd van de plant. De plant is nog te jong, dit geldt vooral voor struiken maar bijvoorbeeld ook voor Baptisia en Phlomis. De energie gaat eerst zitten in groei, dan pas in bloei. Oplossing: geduld is een schone zaak en hopelijk gaat de plant volgend jaar wel bloeien!

Pioenroos bloeit niet

Lees meer over waarom een Wisteria (blauweregen) soms niet bloeit

Tekst: Modeste Herwig