Bent u voor uw tuin op zoek naar een smalle boom die niet te groot wordt? Kijk dan eens naar zuilbomen. Dit zijn bomen die niet zo breed uitgroeien, heel geschikt dus voor een kleine tuin.

Smal groeiende zuilvormen zijn te vinden bij veel verschillende bomen, zoals de bijzondere Japanse notenboom (Ginkgo), de tulpenboom (Liriodendron) en zelfs een zomereik en het krentenboompje. Vanaf de stam groeien alle zijtakjes niet opzij, maar strak omhoog. Zo ontstaat er vanzelf een smalle boomkroon, die veel minder ruimte inneemt dan de gewone soort. Deze zuilvorm is vaak te herkennen aan de naam ‘Fastigiata’, dit geeft aan dat alle takjes omhoog groeien.

Afhankelijk van de soort wordt de kroon gemiddeld 1-5 meter breed. Een zuilbeuk bijvoorbeeld kan uiteindelijk wel 4-5 meter breed worden. Het zuilvormige krentenboompje kan op ongeveer een meter breed blijven.

Een zuilboom kan al vertakken vanaf de grond. Of het gaat om een korte of langere stam, de zijtakjes beginnen dan wat hoger te groeien. Ook al heeft u weinig ruimte in de tuin, met een zuilvormige boom kunt u toch genieten van deze mooie bomen. Zuilbomen zijn erg mooi als solitair, bijvoorbeeld in het gazon of in een hoek van de tuin. Ze zijn ook prachtig in een rij, zoals langs de oprit of een tuinpad.

Japanse sierkers als zuilboom

Zuilbomen kiezen

Kijkt u bij uw keuze goed naar de eigenschappen van de boom. U kunt letten op de vorm en de kleur van het blad. Ze zuilvormige goudiep bijvoorbeeld heeft erg mooi groengeel blad, bij de rode zuilbeuk is het blad heel donker getint. U kunt ook kijken naar een rijke bloei, zoals bij de Japanse sierkers als zuilboom. Veel zuilbomen hebben een fraaie herfstkleur, zoals de amberboom Liquidambar styraciflua ‘Slender Silhouette’ en de haagbeuk Carpinus betulus ‘Fastigiata’. Ook de uiteindelijke hoogte van de boom is belangrijk, deze vindt u bij elke zuilboom op onze website.

Zuilbomen snoeien

Een zuilboom groeit van nature al strak omhoog, zonder te snoeien. Het is dus niet beslist nodig om te snoeien. Het is wel mogelijk een zuilboom nog wat strakker te maken door takjes die wat meer naar buiten groeien terug te nemen. De zomer is een goede tijd voor het snoeien.

Ook interessant: hoe snoeit u bomen

Bekijk hier al onze zuilbomen in het assortiment.  Of misschien bent u op zoek naar kleine (lage) bomen of juist bolbomen