Sierui (Allium) geeft het voorjaar kleur met de prachtige grote bloemschermen in wit, geel, paars of blauw. Wilt u in het komende voorjaar van de bloemen genieten, dan plant u de bollen in het najaar.

Het geslacht Allium bestaat uit meer dan 500 soorten en cultivars, er is dus volop keuze. De bloempjes staan gegroepeerd in een los of bolvormig scherm. Er zijn lage soorten die geschikt zijn voor een rotstuin of voor potten, en hoge sieruien die erg mooi in de border toegepast kunnen worden. Prachtig in combinatie met vaste planten.

Bijzondere soorten Allium

Allium is een grote groep planten. In het Nederlands bekend als sierui of look. Mooie sierwaarde hebben:

  1. Heel bekend is de paars bloeiende Allium aflatunense ‘Purple Sensation’ met grote bolvormige bloeischermen bovenaan 75 cm lange stelen, een van de mooiste én sterkste sieruien voor de border. 
  2. Allium christophii heeft een grote bolvormige bloeiwijze vol stervormige lichtpaarse bloemen, deze soort blijft wat lager. 
  3. Heel apart is Allium schubertii met een grote bol vol korte, half lange en lange bloemsteeltjes. De bol is wel 30 cm in doorsnee en bestaat uit ongeveer 200 paarse bloempjes. 
  4. De bekende trommelstokjes (Allium sphaerocephalon) bloeien vanaf juni, prachtig om tussen kattenkruid (Nepeta) te planten. 
  5. Wat minder opvallend misschien, maar zeker even mooi is Allium karataviense, een tot 25 cm hoge soort met breed grijsgroen blad en lichtroze, bijna witte bloempjes in een bol. Leuk in potten of aan de rand van de border. 
  6. Voor een kleine plek zijn de echte goudvinkjes (Allium moly) heel geschikt, deze soort heeft zonnig gele bloemen in losse schermpjes.

Allium 'Globemaster'

Planten van sierui

Plant de bollen van de sierui in losse, vruchtbare grond die ’s winters niet te nat is. Elke bol kan met de wortels naar beneden geplant worden, maak het plantgat 3x zo diep als de hoogte van de bol. Een bol van 5 cm komt dus in een gat van 15 cm te staan.

Bekijk hier al onze Allium bloembollen. In het voorjaar is ons blauwe borderpakket met bloeiende Allium leverbaar. 

Geschreven door Modeste Herwig, exclusief voor Directplant.nl