De tuin is het grootste deel van het jaar een heerlijke plek om te verblijven. De geur van versgemaaid gras, frisgroene bladeren aan de bomen en opkomende bloemen in de vroege lente: een heerlijk gevoel. Dat gevoel wilt u natuurlijk ook in de winter vasthouden. Daarom hebben wij tuinideeën voor de winter op een rijtje gezet, zodat u ook onder winterse omstandigheden plezier hebt en houdt van de tuin!

Tip 1: Breng kleur in de tuin

Als alle bladeren van de bomen zijn, de meeste planten ook hun blad hebben laten vallen en alle zomerbloeiers zijn uitgebloeid ziet de tuin er vaak van kaal, kil en grijs uit. Gelukkig is daar iets aan te doen! Fleur uw tuin op met wintergroene en winterbloeiende planten, zodat het toch kleurig blijft in de border. Dit kunt u doen met verschillende planten, een aantal noemen we hier: 

  • de Helleborus, ook wel kerstroos genoemd. Zorgt in de winter voor kleur in de tuin en in de overige maanden voor een rustpunt.
  • de Skimmia, een wintergroene en -bloeiende struik. Bijkomend voordeel van de Skimmia: ze hebben geen snoei nodig en groeien langzaam.
  • de Viburnum, beter bekend als de sneeuwbal. Deze struik geeft van oktober tot maart heerlijk geurende witte bloemen.
  • een prachtige groenblijver: de Hulst. Naast zijn opvallende groene bladeren zit de Hulst vaak vol met felrode besjes. Prima te gebruiken in een winters bloemstuk!
  • winterheide, wie kent het niet? Zorgt natuurlijk voor de prachtige rood en paars gekleurde heidevelden. Ook in uw tuin kunt u dit voor elkaar krijgen. Met rode winterheide heeft u van december tot april een echte eyecatcher in de tuin.

Tip 2: Kleed tuin en terras aan met winterse accessoires

Zo zorgt u voor een warme sfeer. Denk bijvoorbeeld aan vogelhuisjes, voederhuisjes, kaarsen, kussens en vuurkorven. Ook wat extra verlichting geeft snel meer sfeer. Vul bijvoorbeeld een mand met dennenappels en takken, drapeer er wat buiten(kerst)verlichting doorheen en uw decoratie is compleet. Ook houten of rieten stoelen kunnen best lang buiten blijven staan. Wanneer ze beschut en onder een afdak staan kunnen ze zelfs jaarrond buiten blijven. Kleed ze aan met warme kussens en dekens en u haalt direct wat warmte in de tuin.

Tip 3: Met verlichting maakt u eyecatchers van uw planten

Een goed voorbeeld is de Physalis, beter bekend als de lampionplant. Steek een lichtje in iedere lampion voor een sfeervol resultaat. Wintergroene of -bloeiende struiken kunnen ook met een spotje extra onder de aandacht gebracht worden. Deze groene tuinideeën kunnen natuurlijk jaarrond worden uitgevoerd. 

Tip 4: Dek een eventuele composthoop af

In het najaar en de winter kan het in ons koude kikkerlandje nogal eens regenen. Dek daarom de composthoop af. Een teveel aan water zorgt er namelijk voor dat de composthoop uitspoelt, wat de kwaliteit niet ten goede komt.

Tip 5: Bereid een weelderige bloemenpracht in de lente voor

Door in de vroege winter bloembollen in de tuin te plaatsen treft u voorbereidingen voor een prachtige bloemenzee in de lente. Het is echt genieten als de bollen knopje voor knopje bloemen beginnen te geven.

Tip 6: Breng dynamiek in de tuin

Houdt u niet van veel kleur of accessoires, maar wilt u wel wat meer spanning in de tuin? Probeer dan eens het volgende tuinidee uit te voeren: breng meer dynamiek aan in de tuin door met snoeivormen te werken. Hiervoor kunt u buxussen, hagen en bomen inzetten. Snoei ze in een bijzondere vorm of werk juist met rechte lijnen voor een krachtig samenspel. Ook prachtig als er een laagje sneeuw op ligt!  

Tip 7: Ga spinnen tegen met de paardenkastanje

‘s Winters krijgen spinnen het ook koud, waardoor ze naar warmere plekken trekken. Die bevinden zich natuurlijk in en rond ons huis. Bent u niet zo gek op spinnen? Leg dan paardenkastanjes neer, dit houdt deze beestjes blijkbaar op afstand. Het uitproberen waard!

Genoeg tips om ook deze winter van uw tuin te blijven genieten. Heeft u zelf nog meer tips? Laat ze achter in een reactie. Blij met onze tips? Deel ze dan onder uw vrienden. 

Lees hier 11 tips om uw tuin winterklaar te maken.

Geschreven door doe-het-zelf webshop www.ts24.nl. Meer tips vindt u in hun blog. 
Foto: Bloemenbureau Holland