Een beukenhaag snoeien kan twee keer per jaar. Door regelmatig snoeien kunt u van de beuk een strakke hoge of middelhoge haag maken. Lees hier tips voor het snoeien van uw beukenhaag.

De beuk (Fagus sylvatica) is een van de mooiste bomen uit onze bossen en ook een van de mooiste hagen voor de tuin. Door snoeien kan deze sterke boom tot een dichte, strak geschoren haag gevormd worden. Beukenhagen zijn heel gemakkelijk te kweken en verdragen zelfs vrij veel schaduw. Een beukenhaag is niet wintergroen, maar na een goudgele herfstverkleuring blijft het roestbruine blad de hele winter aan de takken zitten. Zo geeft een beukenhaag ook in de winter nog veel effect in de tuin en is deze levende wand nog bijna helemaal gesloten. In het voorjaar zijn de takken al snel weer bedekt met frisgroen blad. 

Wanneer beukenhaag snoeien

De periode eind mei tot half juni is een goede tijd om een beukenhaag te knippen, de haag blijft dan mooi dicht en compact. De meeste heesters lopen na de langste dag (21 juni) nog een keer uit. Door dit zogenaamde ‘Johannislot’ worden de kale plekjes in de haag na het knippen mooi opgevuld. Knip dus het liefst voor de langste dag. Een tweede knipbeurt volgt in de herfst (september).

Hoe snoeit u een beukenhaag

  • Knip liever niet in de volle zon, het blad kan dan ‘verbranden’ en bruin worden.
  • Door van onder naar boven te knippen valt het knipsel gemakkelijk op de grond. Legt u een zeil voor de haag dan is het afgeknipte blad eenvoudig op te vangen. 
  • Hagen worden vaak taps gesnoeid, zo krijgen ze ook aan de onderkant voldoende licht. Op een lichte plek kunt u ze ook gewoon recht knippen.
  • Laat een haag liever niet al te hoog groeien, het is handig als u zonder trap de bovenkant nog kunt knippen.
  • Bij een zeer hoge haag is een verlengde motorheggenschaar praktisch.

Bekijk hier een video over het snoeien van een haag

Elektrisch of met de hand een haag snoeien

Moet een beukenhaag nu met de hand geknipt worden of elektrisch? Veel mensen knippen graag met de hand. Het lawaai, het gesleep met kabels en werken met een zwaar apparaat is niet zo prettig. Tegenwoordig zijn er gelukkig heel lichte elektrische heggenscharen met accu waar prettig mee te werken is. Het blijft persoonlijk, maar probeer het in ieder geval allebei eens. Zorg in ieder geval voor zeer scherp gereedschap en gebruik regelmatig wat olie of smeermiddel in een spuitbus om het mechanisme van de heggenschaar soepel te houden, dat knipt een stuk lichter. Het is aan te raden bij een elektrische heggenschaar of motorheggenschaar een veiligheidsbril en handschoenen te dragen. Let er altijd op dat het snoer niet in de weg kan hangen.

TIP Kijk voordat u de schaar in de beukenhaag of haagbeuk zet even of er geen nestelende vogels in zitten. 

Beukenhaag snoeien

Ook interessant: meer over het verzorgen van de haag.

TIP Is een beukenhaag te hoog of te breed geworden? U kunt de haag dan sterk terug snoeien. Gebruik een handzaagje voor dikke takken. Een goede tijd hiervoor is het voorjaar, al snel zullen er weer nieuwe scheutjes verschijnen op de kale takken. Geef na de snoeibeurt mest en strooi een laag compost aan de voet van de beukenhaag. 

Tekst en fotografie: Modeste Herwig