Zijn er enkele bomen of grote struiken aanwezig in de tuin? Dan is het erg leuk om hier een bostuin te creëren. Onder de bomen kunnen de mooiste bosplanten groeien. Bovendien ontstaat er zo een heel natuurlijke groene omgeving waar je heerlijk kunt ontspannen. Een bostuin vraagt namelijk weinig onderhoud. Een bostuin is ook heel aantrekkelijk voor vogels en andere tuindieren.

Een bostuin ontwerpen

De vormen mogen organisch zijn, rechte lijnen horen niet bij een bostuin. Denk aan een hoekje voor een tuinbank, stapstenen of een paadje van houtsnippers. Misschien kan er een hangmat hangen tussen twee stevige boomstammen? Een klein waterelement of een waterschaal trekt vogels aan.

De beplanting in een bostuin bestaat uit drie lagen: de hogere bomen of struiken, middelhoge soorten (struiken en vaste planten) en bodembedekkers. Kies voor de beplanting fraaie voorjaarsbloeiers, maar ook enkele zomerbloeiers en struiken met een opvallende herfstkleur. Gebruik ook wintergroene bodembedekkers en klimplanten. De planten mogen best een beetje verwilderen, een bostuin hoeft niet zo netjes te zijn.

Een bostuin aanleggen

Een bostuin zal een succes worden als er veel aandacht is voor een goede bodem. In droge en arme zandgrond kan niet veel groeien, onder de bomen zal een mooie losse ‘bosgrond’ moeten zijn voor een goed resultaat. Voeg jaarlijks veel humus toe, bijvoorbeeld in de vorm van compost, zodat vocht en voedsel beter worden vastgehouden.

Ook is het belangrijk om in droge perioden water te geven. Grote bomen verdampen op een warme zomerdag heel veel water, de vaste planten en kleine struiken hebben ook voldoende vocht nodig. Het kan daarom handig zijn om een eenvoudige sproei installatie aan te leggen.

Om toch voor zoveel mogelijk licht te zorgen kunnen bomen en struiken wat uitgedund worden. Of snoei de onderste takken weg zodat het zonlicht onder de kroon door kan schijnen.

TIP Versterk de sfeer van de bostuin door nog enkele kleine bomen toe te voegen. Heel geschikt hiervoor is het inheemse krentenboompje (Amelanchier). Of kies eens voor meerstammige bomen

Bostuinplanten

Lees hier meer tuinontwerptips over: hoogteverschillen in de tuin * Engelse tuin * Prairietuin * Kleine tuin * Mediterrane tuin * Moderne en strakke tuin * Landelijke tuin * Voortuin * Japanse tuin * Rozentuin * Tropische tuin * Schaduwtuin * Bostuin * Natuurlijke wilde tuin * Gravelgarden of grindtuin