Coniferen snoeien is niet altijd nodig. Lees hier welke soorten wel gesnoeid kunnen worden en wanneer en hoe u dat doet. 

Veel coniferen hebben vanzelf een mooie vorm en hoeven nauwelijks gesnoeid te worden. Verwijder wel dood hout en takken die elkaar kruisen. Gebruik hiervoor altijd een scherpe snoeischaar of takkenschaar. Is er lichte snoei nodig om de vorm mooi te houden snoei dan in mei en/of september. Vormt een conifeer veel jonge scheuten, zoals dat vaak te zien is bij een den (Pinus) dan is het mogelik de groei wat te remmen door deze scheuten weg te breken. De takken zullen dan meer zijscheutjes vormen. 

TIP Voordat u de schaar erin zet, controleer of er geen vogelnestjes verstopt zitten; een wintergroene haag is een fijne broedplek. 

Hoe conifeer snoeien

  • Om een coniferenhaag mooi strak te houden is het belangrijk om de coniferen te 'scheren'.
  • U knipt met de heggeschaar de lange uitlopers van de haag terug zodat er weer een mooie strakke haag ontstaat.
  • Zorg ervoor dat de haag aan de onderkant wat breder is, zodat alle takjes voldoende licht opvangen. 
  • Niet te diep tot op het oude hout snoeien anders loopt de haag niet meer uit. Een taxushaag is eventueel wel sterk terug te knippen als de haag te groot is geworden

Wanneer conifeer snoeien

De beste snoeitijd is mei/juni, en in september een tweede maal. Niet later snoeien dan september anders krijgt de haag te weinig tijd om zich te herstellen voordat hij de winter ingaat. Houdt u van strakke hagen of heeft u een snelgroeiende conifeer? Dan kunt u gerust vaker snoeien. Snoei het liefst op een bewolkte dag om verbranding te voorkomen en snoei niet als het vriest. Controleer voordat u gaat snoeien of er geen broedende vogeltjes in uw haag zitten; een wintergroene haag is een populaire nestelgelegenheid. 

Vormsnoei bij conifeer

Wilt u een conifeer in vorm snoeien, net als een Buxus, dan kan dat ook prima. Kies bij voorkeur een soort met fijne naalden, zoals de Juniperus, Cupressus, Taxus of Thuja. Met een beetje fantasie knip je de mooiste snoeivormen. Snoei de struik met een scherpe heggenschaar twee keer per jaar in vorm.

TIP De meeste coniferen kunt u niet sterk terug snoeien, tot op het kale hout, omdat ze slecht opnieuw uitlopen. Een uitzondering vormt de Taxus, deze sterke struik maakt wel weer nieuwe scheutjes op kale takken. Is een Taxus te groot geworden dan kunt u er dus voor kiezen de takken flink terug te snoeien. Bemest de struik na het snoeien en geef flink water.

Taxus snoeien

Bekijk hier alle coniferen in ons sortiment of lees meer informatie over snoeien in ons blog.