Een klassieke tuin past goed bij een historisch pand, maar misstaat zeker niet bij een moderne woning. De vormgeving is strak, maar de weelderige beplanting maakt een klassieke tuin juist heel romantisch.

Formele vormgeving

Voor het ontwerp van een klassieke tuin vormen historische tuinen de inspiratiebron. De vormgeving van een klassieke tuin is rustig en vrij formeel, met strakke vormen en een duidelijk lijnenspel. Symmetrie speelt een belangrijke rol in het ontwerp en vaak is er een duidelijk middelpunt, zoals een gazon, klinkerpleintje of een vijver. Daarbij is veel groen van belang; hagen, rijk bloeiende struiken en een gazon. Lange lijnen vormen zichtassen, bijvoorbeeld over paden of over een spiegelvijver. Voor bestrating van de paden en terrassen zijn gebakken klinkers heel geschikt, ze kunnen goed gecombineerd worden met grind, betontegels of tegels van natuursteen.

Ook interessant: wintergroene hagen * hagen in het tuinontwerp

Traditionele decoraties

De vormgeving van een klassieke tuin vraagt om een passende aankleding, zoals gietijzeren tuinvazen, terracottapotten, klassieke tuinbeelden en een smeedijzeren hek. Een traditionele houten bank aan het eind van een zichtlijn maakt het tuinontwerp helemaal af.

Klassieke tuin

Planten voor een klassieke tuin

De plantvakken worden afgezet met lage, wintergroene hagen, hiervoor zijn Ilex crenata en Lonicera nitida geschikt. Kies voor hogere hagen Fagus sylvatica, Taxus baccata of Prunus lusitanica ‘Angustifolia’. Snoeivormen versterken de vormgeving, zoals bollen of blokken van Taxus, Ilex en Fagus. Of denk eens aan een volgroeide haagkolom (leverbaar in het najaar) als blikvanger. Vul de perken bijvoorbeeld met weelderige struiken zoals hortensia’s, rozen, bruidsbloem en de Althaea-struik (hibiscus). Ze doorbreken de strakke vormgeving. De wintergroene Viburnum tinus past perfect in een klassieke tuin. Geschikte vaste planten zijn onder andere Anemone, Salvia, Geranium, Astrantia, Aster en Astilbe.

Ook interessant: kant en klare borderpakketten vanaf 1 m2

TIP Wilt u zelf een klassieke tuin ontwerpen? De verhoudingen tussen lijnen, vlakken, ruimte en massa maken of breken een tuinontwerp. Een evenwichtige compositie begint met een basisindeling op de plattegrond. Het is handig om geometrisch gevormde kartonnetjes op schaal te knippen, bijvoorbeeld van het terras, het gazon, de borders en de vijver. U kunt hiermee schuiven op de plattegrond. Ruim als het even kan ongeveer 2/3 van de oppervlakte in voor beplanting en 1/3 voor bestrating. Goed voor de biodiversiteit, waterafvoer en een verkoelend effect in de zomer.

Ook interessant: zelf een tuinontwerp maken

Lees hier meer tuinontwerptips over: hoogteverschillen in de tuin * Engelse tuin * Prairietuin * Kleine tuin * Mediterrane tuin * Moderne en strakke tuin * Landelijke tuin * Voortuin * Japanse tuin * Rozentuin * Tropische tuin * Schaduwtuin * Bostuin * Natuurlijke wilde tuin * Gravelgarden of grindtuin * Natuurlijke duurzame tuin voor biodiversiteit

Tekst: Modeste Herwig. Foto's: Lilian Korteweg/RHS Chelsea Flower Show.