Klimop (Hedera) snoeien kan meerdere keren per jaar om de klimplant mooi dicht te laten groeien. U snoeit de klimop net zoals u een haag zou snoeien. Lees hier wanneer en hoe u precies Hedera snoeit.

Klimop is een sterke, wintergroene klimplant die zeer snel groeit en in een vlot tempo een schutting, muur of gaaswand begroeid. Door regelmatig snoeien blijft de klimop mooi dicht.

Hoe klimop snoeien

Klimop kan snoei erg goed verdragen en zal altijd weer uitlopen. Door regelmatige snoei ontstaat er een dichte ‘haag’. Eigenlijk knipt u een klimopwand ook net als een haag. Met een scherpe heggenschaar knipt u de wand op de gewenste breedte. Snoeien kan ook met een elektrische heggenschaar. Gaat het slechts om weinig twijgen dan kunt u ook een snoeischaar gebruiken. Het voordeel van het knippen met een snoeischaar is dat de bladeren niet beschadigd raken. De afgeknipte twijgen zullen zich weer vertakken, zo ontstaat een mooie dichte bladmassa. In principe kan een klimopwand slechts 30-40 cm breed zijn. Voorkom dat de jonge twijgen van klimop op schilderwerk of in een goot gaan groeien.

Lees meer over: klimop planten * klimop soorten

Wanneer klimop snoeien

  • U kunt het hele jaar door knippen, maar de beste tijd is het voorjaar. De groei zit er dan goed in zodat de twijgen snel weer uitlopen en nieuwe bladeren vormen.
  • Zo nodig knipt u een tweede keer in september.
  • Het is ook mogelijk één keer per jaar te snoeien, dan knipt u eind juni.
  • Knip liever niet in de winterperiode.
  • Het is aan te raden om een bewolkte dag te kiezen voor het knipwerk.

TIP Bovenaan een klimopwand verschijnen vaak aan het eind van de zomer bloemen. Laat deze liefst zitten, bijen zijn er dol op!

Klimop snoeien

Klimop snoeien na aanplant

Heeft u klimop net geplant bij een schutting of gaaswand? Dan is het aan te raden de plant direct te toppen. Hierdoor ontstaan er meer zijscheuten en zal de wand sneller helemaal begroeid zijn. De jonge scheuten vormen veel hechtwortels, waardoor de klimop zich ook beter aan schutting of muur kan vasthouden. Als de scheuten de bovenkant van de schutting of gaaswand bereikt hebben kunt u ze toppen. Zo voorkomt u dat de klimop bovenaan de wand breder wordt dan aan de onderzijde.

TIP Combineer klimop eens met een laat bloeiende bosrank (Clematis). Knip de klimop in het vroege voorjaar en snoei dan meteen de bosrank tot op ca. 30 cm van de grond. De bosrank bloeit op eenjarige scheuten en zal dus hetzelfde jaar alweer bloeien. Er zijn kant-en-klare pakketten voor één strekkende meter te koop met een combinatie van Hedera en Clematis. U kunt kiezen uit verschillende Hedera-Clematismixen:

Bekijk direct alle klimop in ons assortiment. 

Tekst en snoeifoto: Modeste Herwig