Lavendel (Lavandula angustifolia) snoeit u twee keer perjaar. De plant is geliefd vanwege de rijke bloei, het decoratieve grijsgroene blad en de heerlijke geur. De bloemen lokken bovendien bijen en vlinders. 

Wanneer en hoe lavendel snoeien

  • Lavendelstruikjes blijven compact door twee snoeibeurten per jaar. De hoofdsnoei valt eind maart/begin april nog voordat lavendel gaat groeien. Knip terug tot boven jonge scheutjes. Snoei de plant niet helemaal kaal, of te ver in het oude hout, u loopt dan het risico dat de takken niet meer uitlopen. Als u zorgt dat er altijd een groen toefje aan zit, gaat de plant daar zeker weer uitlopen. Snoeit u heel rigoureus tot in het kale hout, bijvoorbeeld omdat de plant uit elkaar is gevallen, dan is het afwachten of de lavendel genoeg groeikracht heeft om weer uit te lopen, dit is afhankelijk van bijvoorbeeld de standplaats en grondsoort. U zou dan eerst een helft diep kunnen snoeien en afwachten of de plant weer uitloopt, zo ja, dan knipt u na bijvoorbeeld een maand ook nog de andere helft.
  • Na de bloei (uiterlijk september) kunt u lavendel voor de tweede keer snoeien. U knipt dan de uitgebloeide aren af tot in het groen, het is vooral cosmetische snoei, het gaat om het weer in model knippen. Bovendien blijft het struikje zo mooi compact.
  • Het is aan te raden ook direct na aanplant van nieuwe struikjes te snoeien, zodat de lavendel het eerste jaar niet bloeit. De plant wordt zo sterker en mooi vol. Snoeit u geregeld, dan kunt u zelfs een haagje van lavendel snoeien. 
  • Knip met een vlijmscherpe snoeischaar, heeft u veel lavendel dan is een heggenschaar ook handig. 
  • Een verwaarloosd struikje met veel kaal hout kan het best vervangen worden door een nieuwe plant. 

Lavendel in de border

Lavendel is eigenlijk een struikje, maar wordt behandeld als vaste plant en houdt van vrij droge, kalkrijke grond. Doordat de plant laag blijft kan hij prima worden gecombineerd met andere heesters en tuinplanten. Bijvoorbeeld met rozen of andere planten uit het Middellandse Zeegebied, zoals heiligenbloem (Santolina) en marjolein (Origanum). Vindt u het lastig zelf een combinatie te bedenken, dan hebben wij verschillende kant-en-klare borderpakketten samengesteld met lavendel. Zoals de border in roze en blauw waarin ook grassen zijn verwerkt of de zomerborder in blauw en groengeel met kogeldistel en vrouwenmantel. Lavendel groeit ook prima in pot, kies een pot met een diameter van minimaal 30-40 cm. 

TIP Gebruik lavendel eens als keukenkruid, bijvoorbeeld voor ijs, in marmelade of om aubergine mee op smaak te brengen. 

Bekijk hier al onze lavendel in de webshop. Wij hebben ook witte lavendel en roze lavendel