De pluimhortensia houdt u door snoeien compact en zal beter en mooier bloeien. Hoe en wanneer u kunt pluimhortensia kunt snoeien leest u hier. 

De pluimhortensia (Hydranga paniculata) is een van de mooiste hortensia’s voor de tuin. De grote bloempluimen zijn kegelvormig en verkleuren prachtig in de nazomer en herfst. Deze hortensia kan beter tegen droogte dan de bekende boerenhortensia.

Wanneer snoeien

Het is niet beslist nodig om een pluimhortensia te snoeien, maar de struik zal op den duur erg groot worden en alleen bovenin bloemen gevormd. Mooi in een groot park, maar voor de gemiddelde tuin minder geschikt. Door de takken elk voorjaar sterk terug te snoeien blijft de pluimhortensia compact en zullen er extra veel en ook grotere bloemen verschijnen. Omdat deze hortensia op eenjarig hout bloeit zal de struik na de snoeibeurt hetzelfde jaar al weer bloeien. Jonge planten hoef je de eerste twee jaar niet te snoeien, laat ze eerst maar eens goed groeien.

De beste tijd om te snoeien is februari-maart, vlak voordat de knoppen gaan uitlopen. Gebruik altijd een vlijmscherpe snoeischaar en knip vlak boven een knop.

Ook interessant: hoe snoei je boerenhortensia en hortensia 'Annabelle'

Hoe snoeit u pluimhortensia

U kunt de pluimhortensia elk jaar 5-10 cm boven de grond afknippen. Het is ook mogelijk enkele oudere takken aan te houden en die ongeveer 30 cm boven de grond af te knippen. Of zo’n 60 cm als je de struik hoger op wilt laten groeien. Deze zogenaamde gesteltakken vormen een basis ‘framework’, elk voorjaar knip je terug tot op deze oudere takken. Knip altijd vlak boven een paar gezonde knoppen.

Grote bloemen: wil je grote bloemen knip dan sterk terug en vorm lage gesteltakken met weinig vertakkingen.
Veel bloemen: wil je meer bloemen vorm dan wat hogere gesteltakken met meer vertakkingen. De bloemen zullen dan wel kleiner zijn.

Lees hier meer over het planten en verzorgen van hortensia en bijzondere hortensia soorten. Bekijk al onze hortensia’s in onze webshop of ga direct naar onze boerenhortensiapluimhortensia of bolhortensia's 

Tekst en foto: Modeste Herwig