De vlinderstruik is een prachtige zomerbloeier die volop bijen, vlinders en andere insecten aantrekt. De kleine bloemen in lange bloempluimen verschijnen aan het eind van overhangende takken. Snoei de vlinderstruik in het voorjaar voor bloei in dezelfde zomer.

Vlinderstruik is eigenlijk onmisbaar in een diervriendelijke tuin. Buddleja davidii is een makkelijke heester die goed achterin de border past. Er zijn talloze kleuren en hoogten vlinderstruiken. In het vroege voorjaar, na de nachtvorsten, snoeit u Buddleja sterk terug. Na de bloei kunt u de uitgebloeide bloemen wegknippen maar nodig is het niet. Er zijn verschillende snoeiwijzen.

1. Vlinderstruik laag snoeien

De vlinderstruik bloeit op eenjarig hout, voor een mooie groeiwijze en een rijke bloei is het aan te raden de vlinderstruik elk voorjaar (maart) sterk terug te snoeien. U kunt alle takken vlak boven de grond of tot 30 centimeter van de grond afzagen, het liefst vlak boven een zijscheutje. Hieruit ontspringen nieuwe twijgen die hetzelfde jaar alweer zullen bloeien.

2. Vlinderstruik hoog snoeien

Wilt u toch een iets hogere struik, bijvoorbeeld achterin de border, dan kunt u ook een gestel van wat oudere takken aanhouden. Deze takken blijven dan elk jaar staan, in maart snoeit u alle dunnere takken die vorig jaar gegroeid zijn af. De struik zal dan hoger opgroeien. Het duurt meestal even, maar aan het eind van de gesteltakken vormen zich weer nieuwe scheuten die hetzelfde jaar weer zullen bloeien.

3. Vlinderstruik niet snoeien

U kunt eventueel om het jaar snoeien, een niet gesnoeide struik bloeit eerder. Snoeit u nooit, dan zal de vlinderstruik op den duur minder bloemen geven.

Er is een uitzondering op de snoeiregels: de soort Buddleja alternifolia bloeit op overjarig hout en hoeft alleen na de bloei licht terug geknipt te worden.

Handig gereedschap

Gebruik een scherpe snoeischaar, voor dikkere takken is een takkenschaar of een handzaagje erg handig. Omdat de vlinderstruik elk jaar gesnoeid kan worden zal de struik niet snel te groot worden.

Lees hier meer over snoeien. Of bestel hier direct uw vlinderstruik. Wilt u meer onderhouds- of snoeitips, schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief