Wat is een stamroos? Bovenaan een stevige stam groeit een mooi vertakte en rijkbloeiende roos. De rozenstruik lijkt zo een flink stuk boven de grond te groeien. Mooi voor in een pot of in de border met onderbeplanting!

De meeste rozen worden op een onderstam van een wilde roos geoculeerd omdat de groeikracht van een wilde roos sterker is. Oculeren is een manier van enten waarbij een stukje tak met een oog (knopje) van de gekweekte roos in de wilde onderstam wordt geplaatst. Bij een stamroos zit het oculatiepunt bovenaan het stammetje. De stam en de wortels zijn dus van de wilde roos, de bloeiende takken van de gekweekte roos.

In alle kleuren en maten

Van een roos op stam zijn er zowel trosrozen, grootbloemige rozen en miniatuurrozen als heesterrozen en Engelse rozen op stam verkrijgbaar. Als een klimroos bovenaan een stammetje wordt geoculeerd ontstaat er een sierlijke treurvorm met tot op de grond afhangende takken. Een prachtig voorbeeld hiervan is de wit bloeiende Rosa ‘Guirlande d’Amour’. De lengte van de stam kan variëren van ongeveer 80 cm tot zelfs160 cm bij treurrozen. Stamrozen zijn in alle kleuren verkrijgbaar, met grote of kleine bloemen, vaak heerlijk geurend.

Stamroos in de tuin

Stamrozen kunt u in een groep toepassen, met daaronder bijvoorbeeld een bloeiende bodembedekker, zoals de klokjesbloem Campanula poscharskyana. Een roos op stam is ook heel geschikt als solitair, in combinatie met vaste planten, in een rij langs het tuinpad en voor een heesterborder.

In een border of plantvak komt een stamroos erg mooi uit. Op de grond neemt een stamroos bijna geen ruimte in, er wordt juist gebruik gemaakt van de hoogte die er in een border aanwezig is. Onder de stamroos kunnen lage vaste planten groeien, of plant er heel luchtig groeiende soorten tussen zoals Verbena bonariensis en Gaura lindheimeri. In een border is een stamroos met een extra lange stam erg mooi. Ook in een kleine tuin is altijd wel een plekje voor een stamroos te vinden.

Stamroos in pot

Ook op een (dak)terras of balkon kan een stamroos bloeien. Kies een royale pot en gebruik voedzame potgrond, rozengrond is perfect. Op een zonnige plek is de bloei het rijkst. Regelmatig water geven en bemesten. Voor een pot mag de stam van de roos wat korter zijn.

Lees hier meer over: rozen planten en verzorgen of rozen snoeien

De mooiste stamrozen

  1. Rosa ‘Arthur Bell’ (geel)
  2. Rosa ‘A Whiter Shade of Pale’ (lichtroze)
  3. Rosa ‘Blue for You’ (paars)
  4. Rosa ‘Bonica’ (roze)
  5. Rosa ‘Ingrid Bergman’ (rood)
  6. Rosa ‘Leonardo da Vinci’ (roze)
  7. Rosa ‘Marie Curie’ (roze/zalmoranje)
  8. Rosa ‘Schneewittchen’ (wit)
  9. Rosa ‘Sexy Rexy’ (roze)

Stamroos Marie Curie

TIP Soms verschijnen er zogenaamde wilde scheuten vanuit het stammetje van een stamroos. Deze groeien uit de wilde roos. U kunt een wilde scheut herkennen aan anders getint blad en een grote hoeveelheid stekels. Het is aan te raden deze scheuten te verwijderen door ze naar beneden toe van de stam af te scheuren. Lees meer over wilde scheuten bij rozen.

Lees hier meer over: uitbuigen van rozen voor meer bloei * bottelrozen * roos en Clematis combineren * rozen in de tuin combineren * rozen voor lastige plekken  * bijzondere rode rozen * bijzondere gele rozen * bijzondere paarse rozen * bijzondere blauwe rozen * bijzondere witte rozen * bijzondere roze rozen * rozenstruiken met geur * David Austin-rozen * trosrozen