Vijverplanten zijn belangrijk voor het helder houden van uw vijver. De groep die deze taak voornamelijk voor zijn rekening neemt, zijn de zuurstofplanten. Daarnaast zijn er moerasplanten, oeverplanten en de waterlelies. In dit artikel geven we tips voor een heldere vijver.

Waterplanten

Als een vijver niet goed wordt onderhouden kan hij groen worden door alg. Waterplanten kunnen helpen de vijver helder te houden.

  • Vijverplanten kunnen net als andere tuinplanten als schuilplaats dienen voor verschillende dieren.
  • Zuurstofplanten dragen bij aan een heldere vijver zonder alg.
  • Waterlelies zijn er in diverse kleuren. Plant de waterlelies 40 tot 100 centimeter onder water en ze groeien vanzelf naar het oppervlak.

TIP In kleine vijvers kan het water bovendien in de zomer te warm worden, waardoor de algen explosief kunnen groeien. Zorg in dat geval voor voldoende schaduw of maak de vijver groter. Door de planten in en rond de vijver goed te onderhouden, blijft de vijver aantrekkelijk.

Hoe krijg ik een heldere vijver?

Voedselrijk water kan op verschillende manieren worden verbeterd of voorkomen.

  1. Gebruik veel zuurstofplanten, reken ongeveer vier bosjes per duizend liter water.
  2. Zorg ervoor dat er geen extra voedsel in het water kan komen: niet te veel vissen (maximaal 10 centimeter vis per vierkante meter wateroppervlak). Vissen pas uitzetten twee maanden na het vullen, niet te veel visvoer en geen mest ‘morsen’ in het water.
  3. Ent een nieuwe, pas gevulde vijver met bacteriën. Die zijn te koop in gedroogde en in vloeibare vorm. Herhaal de enting enige malen.
  4. Controleer de waterkwaliteit af en toe met behulp van speciale testjes. Je kunt dan tijdig ingrijpen. Is het water al groen van de algen, dan kun je een filter gebruiken om de algen uit het water te halen.
  5. Vergeet niet zeer regelmatig (in het begin dagelijks) het filter schoon te maken. U kunt kiezen voor een mechanisch filter (haalt zwevend vuil uit het water met diverse filtermaterialen) of een biologisch filter (waarin bacteriën de belangrijkste rol spelen).
  6. Het is ook mogelijk meer zuurstof in het water te brengen met behulp van een luchtpompje of een oxidator. 

TIP Veel vijverplanten zijn sterke groeiers. Om te voorkomen dat ze gaan woekeren is het aan te raden ze in vijvermanden of kratten te kweken. Als er geen ondiep gedeelte aanwezig is, kun je de manden met behulp van een stapeltje stenen op de juiste diepte zetten.