Een natuurlijk gevormde vijver in de tuin lokt tal van kleine dieren. Ga goed voorbereid aan de slag en leg de vijver zelf aan met een folievijver.

In en om een natuurvijver zullen veel dieren leven: vissen, kikkers, salamanders en insecten zoals libellen en watertorren. Er worden ook veel vogels aangetrokken door het water. Het is fantastisch om dat allemaal in je eigen achtertuin te kunnen bekijken! Langs de oevers kan een natuurlijk ogende beplanting worden aangelegd, eventueel uitsluitend met inheemse planten. Zorg er ook voor dat je goed bij het water kunt komen om alles te bekijken, bijvoorbeeld door een vlonder naast de vijver te plaatsen.

Een natuurlijke vijver met folie aanleggen

Het najaar is een goede tijd om de vijver aan te leggen, de vijverplanten kunnen dan in het voorjaar geplant worden. Of leg de vijver in het voorjaar aan. Het is belangrijk een natuurvijver vrij diep te maken en niet te klein. De eenvoudigste constructie is een vijver met glooiende, maar ‘getrapte’ wanden. Het gevaar van inzakken van de vijverwanden is minder groot door de ‘trap’. Bovendien vormt deze trap een prima ondergrond voor het plaatsen van bakken met oeverplanten.

Hoe diep moet een natuurlijke vijver zijn

  • 80-100 cm - Het diepste gedeelte van de natuurlijke vijver is 80 cm diep. Dit is ook diep genoeg om vissen te houden. Dieper dan tachtig centimeter is niet aan te raden, dan warmt het water in de zomer niet goed op. Graaf dit deel 20 cm dieper, dus circa 100 cm, zodat er nog ruimte is voor een laagje zand, beschermend vliesdoek, vijverfolie en tot slot vijversubstraat voordat u de vijver gaat vullen met leidingwater.
  • 40-50 cm - De volgende ‘traptrede’ kan dan op een hoogte van 40-50 cm worden gemaakt. Hier kunnen manden met vijverplanten op worden geplaatst.
  • 15-20 cm - U kunt nog een ‘traptrede’ op 15-20 cm diepte maken voor moeras- of oeverplanten. Zorg dat de wanden niet te steil zijn, maar wat schuin aflopen. 

Rand en afwerking van een folievijver 

  • De vijverrand - Gebruik paaltjes van hardhout of kunststof. Ze gaan 60-80 cm de grond in. Langs de paaltjes wordt een rand gemaakt van buigzame hardhouten latten. De rand wordt van binnenuit tegen de paaltjes geschroefd.
  • De vijverfolie aanbrengen - Gebruik altijd een goede vijverfolie, de beste is van EPDM (rubberfolie). Leg voordat u de folie uitlegt, eerst een laag vulzand op de bodem. Dit beschermt de folie tegen opkomende wortels of ander materiaal dat de folie kan beschadigen. Hierop kunt u nog een laag vliesdoek leggen. Daarna legt u de vijverfolie uit. Strooi een laag vijversubstraat in de vijver en vul de vijver met leidingwater. Hierdoor zal de folie stak tegen de grond aankomen.
  • De rand bevestigen - Als de folie zich goed heeft gevormd, kunt u deze vastzetten. De randafwerking bestaat hieruit dat u de folie vervolgens tussen de bestaande rand en een tweede dunne, hardhouten plank klemt. Beide planken worden dan met roestvrij stalen schroefjes of boutjes aan elkaar bevestigd. Eventueel overhangende folie kunt u nu wegsnijden.

TIP Het is ook mogelijk om zonder hardhouten rand te werken, maar de overhangende folie – nadat deze zich goed heeft gevormd in de kom – in te graven en hier stenen op te plaatsen.

Zorg ervoor dat dieren probleemloos in en uit de vijver kunnen komen. Heeft u een hoge rand, zorg dan voor een plankje zodat de dieren zelfstandig uit de vijver kunnen komen.

Beplant de vijver pas in het voorjaar met vijverplanten

Meer weten? Bekijk hier andere artikelen over vijveronderhoud en hoe u het vijverwater helder houdt.