Een tuinvijver brengt leven. Reflectie, beweging, geluid, koelte, allemaal eigenschappen die water een waardevol onderdeel van de tuin maken. Voor een optimaal resultaat is het belangrijk eerst te kijken naar een geschikte stijl en vorm van de vijver en de juiste plek in de tuin.

Stijl en vorm van de tuinvijver

Omdat een vijver een heel opvallend onderdeel is in de tuin is het zeker aan te raden de vormgeving aan te laten sluiten bij de stijl van de tuin. Welke stijl past bij uw tuin?

  1. Een formele vijver wordt voornamelijk om de vorm aangelegd. Zo'n vijver past in een grote tuin met een historische uitstraling, maar ook in een kleine tuin bij een moderne woning past een formele tuinvijver goed. 
  2. Bij een romantische vijver gaat het meer om gevoel en verbeelding. Het kan bijvoorbeeld een verhoogde vijver zijn, met een fraaie vorm en een loden rand. Passend bij een romantische tuin met buxushaagjes en klinkerpaden. 
  3. In een natuurvijver moet de natuur zoveel mogelijk z'n gang kunnen gaan. Het is de bedoeling dat het een goede leefplek wordt voor planten en dieren. De tuinvijver moet vrij diep zijn (ca. 80 cm) en flauw oplopende wanden hebben. 
  4. Vijvers in Aziatische stijl zijn mooi voor kleine stadstuinen met een Oosters thema: ondiepe waterloopjes, een vijver met fraaie stapstenen en een waterval. 
  5. Eigentijdse vijvers tenslotte hebben bijna onbegrensde mogelijkheden. Met materiaal zoals perspex, supersterke folie, glas en gewapend polyester zijn de mooiste constructies te maken die goed passen in een moderne tuin.

Waterelementen

Is er geen ruimte voor een tuinvijver dan kunt u ook voor een kleiner waterelement kiezen. Bijvoorbeeld een eenvoudige watergoot, een beekloopje, molensteen waar water uit borrelt of een bak met decoratief spuitertje. Bij een beekloopje moet er natuurlijk sprake zijn van een hellend (gemaakt) terrein. Laat het water niet in een keer naar beneden lopen, maar maak altijd horizontale onderbrekingen. De waterloop is dus eigenlijk een aaneenschakeling van langwerpige vijvertjes en watervalletjes. Voor molenstenen, betonnen bollen of andere spuitfiguren zijn speciale bakken met bijpassend deksel te koop.

De juiste plek voor een tuinvijver

Situeer een waterpartij zo dat je er optimaal van kunt genieten Dus dicht bij een terras, langs een pad of vlak bij een raam. Zon en schaduw spelen een grote rol bij de keuze voor de juiste plek. Licht is een belangrijke factor voor de groei van alle planten. Eigenlijk bloeien ze allemaal beter als ze in de volle zon staan. Ook voor het dierenleven is veel zon nuttig. Maar er is ook een nadeel: in ondiepe tuinvijvers kan het water in de zomer te warm worden en dat is ook weer niet goed voor dier en plant. Door een gedeelte van het wateroppervlak te laten begroeien, bijvoorbeeld met waterlelies, blijft het water toch koel. Bomen zijn mooi, maar wel lastig in de buurt van een vijver. Teveel schaduw is niet gunstig, bovendien komt er in de herfst veel blad in het water terecht. Wortels van grote bomen kunnen de vijverconstructie beschadigen.

Heeft u een keuze gemaakt voor een soort tuinvijver en de plek bepaalt? Dan kunt u gaan nadenken over de vijverplanten; een essentieel onderdeel voor helder vijverwater. Kijk in ons sortiment naar alle soorten vijverplanten of lees meer informatie over vijvers in ons blog.