Mei is een goede tijd om waterplanten in uw vijver te planten. De prachtige, vaak exotisch uitziende waterplanten maken de vijver extra aantrekkelijk voor zowel mens als dier. Er zijn verschillende soorten vijverplanten

Vijverplanten zijn in verschillende groepen onder te verdelen: planten voor vochtige grond, planten voor ondiep water, planten voor diep water en drijvende planten of planten die onder water groeien.

Soorten vijverplanten

Planten voor vochtige grond kunnen op de oevers van een natuurlijke vijver of een aangrenzende sloot groeien of in een moerasgedeelte in de tuin. Planten voor ondiep water groeien bij voorkeur in water dat ongeveer 10-30 cm diep is. Bij planten voor diep water wordt gedacht aan een waterdiepte van meer dan 30 cm tot wel een meter of meer. In de laatste groep zijn de drijvende planten die los op het wateroppervlak liggen ondergebracht, en ook de vijverplanten die helemaal onder water groeien.

Bij Direcplant is het ook mogelijk een kant-en-klare border voor natte grond te bestellen. Deze planten doen het goed aan oevers. 

Vijverplanten voor helder water

De planten in de vijver spelen een belangrijke rol bij het helder houden van het water. Als een deel van het wateroppervlak met planten bedekt is, ontstaat er schaduw in het water en daar houden algen niet van.
De vijverplanten hebben voedsel nodig om te groeien. Ze onttrekken voedingsstoffen aan het water zodat er minder voedsel in het vijverwater aanwezig is. Dat zorgt er altijd voor dat het water helderder is.
Vooral de planten die onder water groeien produceren bovendien zuurstof, wat ook een goede invloed heeft op de waterkwaliteit. Leven er dieren in de vijver dan biedt de beplanting ze een prima schuilplek.

Lees hier meer over: zuurstofplanten, waterlelie en oeverplanten

Vijverplanten in een mandje plaatsen

Vijverplanten die in de volle grond staan kunnen enorm gaan woekeren. Ze kunnen daarom het best in een mandje geplant worden. Er zijn diverse maten mandjes te koop, maar ook geperforeerde plantenkratten zijn geschikt.

  1. Bekleed het mandje met een lap jute, om uitspoeling van de grond te voorkomen. 
  2. Vul het mandje met vijvergrond, zet de plant erin en druk de aarde stevig aan. 
  3. Dek af met de jute lap en strooi hier wat fijn grind op, zodat de jute op z’n plek blijft.

Neem voor een waterlelie een wat grotere (ronde) vijvermand. Zuurstofplanten worden vaak los in het water gegooid, maar ze blijven beter op hun plek als ze ook in een mandje geplant worden.
Als de planten te groot worden, kan het mandje uit de vijver gehaald worden, waarna het overtollige blad makkelijk weggeknipt wordt of de pol gedeeld kan worden.

Bekijk hier al onze vijverplanten