De voortuin bepaalt het aanzicht van de woning en je loopt er elke dag doorheen. We geven je hier graag inspiratie en ideeën om van jouw voortuin een groen en stijlvol visitekaartje te maken.

Voortuinen zijn vaak gedegradeerd tot parkeerplaats of worden volgestort met grind. Dat geldt vooral voor steden, in Londen bijvoorbeeld is al dertig vierkante kilometer aan voortuinen omgetoverd tot parkeerplek. Dat is twintig keer de oppervlakte van Hyde Park! Nu lijkt een enkele voortuin niet zo belangrijk, maar de ruimte die al die voortuinen bij elkaar innemen is enorm. Ze vormen een groene lappendeken, die bijdraagt aan de biodiversiteit, het aanzicht van de straten, de opvang van regenwater en zelfs het afkoelen van de stad.

Groene randen in voortuin

Groene én makkelijke voortuin

Met een beetje liefde en iets meer geduld is een groene, onderhoudsvriendelijke tuin voor iedereen weggelegd.

  • De gevel vormt het grootste stenen oppervlak in de voortuin, de tuin wordt dus een stuk groener door de woning te laten begroeien. Kies voor een zelf hechtende klimmer zoals klimop of wingerd of een leiboom die je tegen de muur kunt aanbinden. Geschikt zijn onder andere fruitbomen, schijnbeuk (Nothofagus) en de judasboom (Cercis).
  • Een border wordt meestal in de achtertuin gemaakt maar kan natuurlijk ook prima in de voortuin. Een lang smal bordervak bijvoorbeeld is heel geschikt voor een mix van vaste planten en bloembollen.
  • Tuinieren in potten kan in een kleine voortuin een uitkomst zijn. Het is wel handig als er een kraan aanwezig is zodat je makkelijk water kunt geven. Veel vaste planten groeien prima in potten, het is ook leuk om de potten te vullen met voorjaarsbollen, eenjarigen of eetbare planten. 
  • Vergeet niet voldoende wintergroene planten toe te voegen, de voortuin zal er in de winter ook goed uit moeten zien. Bladhoudende hagen en snoeivormen, een gaashek met klimop en wintergroene struiken vormen de basis.

TIP Zet een hoge pol siergras, een krentenboompje of bijvoorbeeld vijgen in grote kuipen op de juiste plek en voorbijgangers kijken minder makkelijk naar binnen. Leibomen weren de zon en houden ook inkijk op de eerste verdieping van de overburen tegen.

Lees hier meer tuinontwerptips over: hoogteverschillen in de tuin * Engelse tuin * Prairietuin * Kleine tuin * Mediterrane tuin * Moderne en strakke tuin * Landelijke tuin * Voortuin * Japanse tuin * Rozentuin * Tropische tuin * Schaduwtuin * Bostuin * Natuurlijke wilde tuin * Gravelgarden of grindtuin