Vooral na de winter is er veel algengroei te zien op de paden en terrassen in de tuin. Groene aanslag ziet er niet fraai uit, bovendien kan het erg glad worden. Door de bestrating nu een keer schoon te maken, kunt u de hele zomer genieten van schone tegels en klinkers. Als het warmer wordt en er meer zon is, zal nieuwe algengroei namelijk zeer beperkt zijn.

Terras algenvrij maken

Groene aanslag wordt vooral veroorzaakt door vallende blad, zaden en ander vuil. Een schaduwplek zal ook eerder last hebben van groene aanslag dan een in de zon gelegen terras of pad. Als je gedurende het jaar het terras of pad bezemt, zal er minder algengroei zijn. Gebruik wat zand om het schrobeffect te vergroten. Lukt het hiermee niet, gebruik dan warm water met groene zeep. Laat het een uurtje intrekken, borstel het en spoel het daarna schoon. Gebruik alleen bij heel hardnekkige groene aanslag een hogedrukreiniger. Hier worden stenen tegels ruw van, wat het verwijderen van nieuw vuil lastiger maakt. De algengroei zal dan juist sneller terugkomen. Pas ook op dat je de voegen tussen de tegels niet uitspuit. Gebruik het apparaat niet op vlonders, de krachtige straal tast het hout namelijk aan. Gebruik hier liever een milieuvriendelijke algendoder als bezemen niet genoeg is. 

Tuinmeubilair schoonmaken 

Houten tuinmeubilair is in het voorjaar meestal niet meer bruin maar groen, er zit een flinke laag algen op. De beste manier om het hout weer schoon te maken, is gewoon met een stevige borstel die je in water met een klein beetje groene zeep doopt. Schrob het hout (met de nerf mee) schoon en spoel na met schoon water. Gebruik ook hier geen hogedrukreiniger, want dan raakt het hout beschadigd. Kunststof meubilair of meubels van metaal kun je het best met een lap schoon maken.

Bekijk ook onze tuinkalenders voor meer tuinklussen per seizoen.