Witte bloemen in de tuin of een witte border stralen rust uit en lichten een donkere hoek mooi op. Combineer meerdere witte bloemen voor een mooi effect. 

Een border met uitsluitende witte bloemen is aantrekkelijk vanwege de eenvoud. Witte bloemen zijn subtiel, rustgevend en zelfs geheimzinnig in schemerlicht. Een beplanting in wit heeft een chique uitstraling en past uitstekend bij de formele tuinstijl. In alle beroemde tuinen op kleur is wel een tuingedeelte te vinden waar wit de hoofdrol speelt. De bekendste tuin in het wit is die van Vita Sackville-West in Sissinghurst. De met strak geknipte Buxus-haagjes afgezette vakken zijn gevuld met witte bloeiers en grijsgroene bladplanten. Een plantenlijst voor een witte tuin is makkelijk te maken; van bijna iedere soort bestaat wel een witte variëteit. Een witte border is eigenlijk niet compleet zonder grijsgroen blad. Alleen wit en groen is nogal hard, het grijze blad laat wit zachter lijken en verbindt de groepen witte bloemen met elkaar. Witbont blad is ook een goede aanvulling. Let in een witte border goed op de contrasten tussen blad en bloemen, omdat er weinig kleur te zien is, wordt vorm extra belangrijk.

Combineren met witte bloemen

Wit is neutraal en daarom passen witte bloemen bij alle andere bloemkleuren. Je kunt er ‘highlights’ mee maken in een border, de nodige rust brengen of kleuren van elkaar scheiden. Wit is vooral effectief in kleine groepjes of als het gebroken wordt door transparante planten. Warme kleuren komen nog sterker uit bij wit, pasteltinten zijn sprekender naast wit. Vooral kleuren met een lage helderheid, zoals paars en blauw, worden door wit opgefrist. Maar naast helder wit lijken kleuren ook donkerder waardoor ze minder sprekend kunnen worden.

Wit is eigenlijk geen kleur of juist alle kleuren tegelijk: een wit oppervlak reflecteert bijna al het licht van de zon waarin de regenboog verborgen zit. Het is de ‘kleur’ met de hoogste helderheid. Witte bloemen komen daarom erg mooi uit in de schaduw en zelfs in schemerlicht zijn witte bloemen nog goed te zien, omdat wit al het beschikbare licht reflecteert. Wit staat symbool voor eenvoud, onschuld en zuiverheid.

Witte Lindheimers prachtkaars

Witte bloemen in de zon of halfschaduw

Combinaties op een zonnige plek:

  1. Trosroos (Rosa ‘Schneewittchen’), Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterflies’ en hoornbloem (Cerastium biebersteinii)
  2. Spoorbloem (Centranthus ruber ‘Albus’), lijmkruid (Silene maritima ‘Weisskelchen’) en anjer (Dianthus Plumarius-groep ‘Albus Plenus’)

Combinaties op een plek in de halfschaduw:

  1. Ooievaarsbek (Geranium clarkei ‘Kashmir White’), wederik (Lysimachia clethroides) en gevlekte dovenetel (Lamium maculatum ‘White Nancy’)
  2. Monnikskap (Aconitum napellus ‘Album’), vingerhoedskruid (Digitalis purpurea ‘Alba’) en hartlelie (Hosta ‘Undulata Albomarginata’)

TIP Komt u er zelf niet uit met het ontwerp voor een witte border? Bekijk dan onze kant-en-klare borderpakketten met witte bloemen, bijvoorbeeld een border voor droge grond in grijsgroen met wit, of een witte border met hortensia en Allium voor normale tuingrond.

Tekst en foto boven: Modeste Herwig