Agapanthus is een klassieke kuipplant met smal blad en bolvormige trossen violetblauwe of witte bloemen. Zoals de Nederlandse naam Afrikaanse lelie of Kaapse lelie al aangeeft komt deze plant oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Een andere mooie naam is ‘bloem der liefde’.

Afrikaanse lelies

U komt deze prachtige bloeier vaak tegen in houten kuipen op landgoederen en bij kastelen. Op uw terras of balkon én in de border zal deze indrukwekkende vaste plant ook de show stelen. De trechtervormige bloemen zitten met wel twintig bij elkaar bovenaan 50-75 cm, soms zelfs nog iets langere stevige stelen. Ze verschijnen in juli-september. Na de bloei kunt u nog lang genieten van de decoratieve zaden. Zowel de bloemen als de zaden zijn erg mooi in boeketten.

Er zijn inmiddels veel charmante tuinvormen gekweekt, zoals:

Lees ook: planten voor een mediterrane tuin met Agapanthus!

Agapanthus

Agapanthus planten en verzorgen

Planten

Plant de Afrikaanse lelie in een ruime pot, het is belangrijk dat er een gat in de bodem zit. Gebruik verse potgrond waar wat scherp zand door gemengd is. De groeipunten komen 2-3 cm onder de grond. Het is ook mogelijk de Afrikaanse lelie in de volle grond te planten. De Afrikaanse lelie groeit het best op een plek in de volle zon.

Water en meststoffen

Geef in de groeiperiode een keer per week water. Vanaf dat de bladpunten te zien zijn tot half oktober. Zet liever geen schotel onder de pot. Als hier water in blijft staan dan wordt de potgrond te nat.

Voor een rijke bloei heeft Agapanthus voldoende voedingsstoffen nodig. Gebruik hiervoor mestkorrels waar niet te veel stikstof in zit. Bijvoorbeeld speciale Agapanthus-mest of aardbeienmest. Door stikstof zal de plant vooral veel blad gaan maken, dit gaat ten koste van de bloei. Geef de mest een keer voor de bloei en een keer na de bloei.

Verpotten

Na drie tot vier jaar wordt de Afrikaanse lelie te groot voor de pot. Het is aan te raden de plant dan te verpotten. Gebruik hiervoor een iets grotere pot en verse potgrond. Het is ook mogelijk de wortelkluit in kleinere stukken te verdelen.

Bekijk hier de video over het verpotten en verzorgen van planten in pot zoals de Agapanthus.

Overwinteren

De meeste Afrikaanse lelies zijn niet winterhard. Als er een keer lichte nachtvorst geweest is dan kunt u planten in pot naar binnen halen. Overwinter de Agapanthus in pot vrij droog, het liefst tussen de 2°C en max. 8°C. Bijvoorbeeld in de schuur of de kelder. Vanaf eind april/half mei kan de pot weer naar buiten.

Op een beschutte plek, in doorlatende grond, zal een Agapanthus meestal goed de winter doorkomen. Staat de plant in de volle grond dek dan na de eerste lichte nachtvorst af met plastic en een dikke laag blad of stro. Verwijder dit weer op tijd, meestal vanaf eind maart. Bij vorst weer tijdelijk afdekken, dit gaat ook goed met vliesdoek.

Ga direct naar al onze Afrikaanse lelie (Agapanthus) in het assortiment of stel uw vraag hieronder!