MIN. ORDERBEDRAG 25 EURO

Vlinderplanten

Vlinderplanten zijn aantrekkelijk voor vlinders – en meestal ook voor bijen en andere nuttige insecten. Zorg voor verschillende vlinderplanten die elk op een ander moment bloeien, zodat er van de lente tot in de herfst nectar voorhanden is.

Lees meer

Vlinders in Nederland

Er leven in Nederland 53 soorten dagvlinders. Er zijn veel meer vlindersoorten (meer dan 2400) maar daar zitten ook nachtvlinders en heel kleine vlindertjes (micro-vlinders) bij. Ruim twintig soorten dagvlinders komen vrij algemeen voor in ons land, maar ondertussen zijn er ook al 17 soorten verdwenen, vlinders kunnen onze hulp dus goed gebruiken. 

Vlindervriendelijke planten

U kunt uw tuin vlindervriendelijk maken door te zorgen voor de juiste beplanting. Vlinders leven van nectar. Deze zoete stof zit niet in alle planten, hieronder de top 10 van geschikte planten gegeven door de Vlinderstichting. 

Planten voor vlinders 

 1. Winterheide
 2. Sneeuwbal / Viburnum
 3. Judaspenning
 4. Lavendel (Lavandula
 5. Vlinderstruik (Buddleja
 6. IJzerhard (Verbena bonariensis
 7. Koninginnenkruid (Eupatorium purpureum
 8. Hemelsleutel (Sedum spectabile
 9. Herfstaster (Aster novi-belgii
 10. Klimop

 Andere goede vlinderlokkende planten zijn:

 1. Beemdkroon (Knautia arvensis
 2. Damastbloem (Hesperis matronalis) 
 3. Vaste muurbloem (Erysimum)
 4. Enkelbloemige afrikaantjes (Tagetes) éénjarig
 5. Hebe (struikveronica)
 6. Kattenkruid
 7. Tuinkruiden zoals tijm en marjolein
 8. Phlox

 Lees meer over: vlinderplanten * insecten in de tuin * dieren in de tuin

 

Vlinders in de tuin

Plant nectarrijke planten op een zonnige en zoveel mogelijk windvrije plek. Vlinders hebben warmte nodig om te kunnen vliegen.

Vlinders houden ook van afwisseling en variatie in planten. Vlinders oriënteren zich met behulp van planten in een tuin, zoals wij bijvoorbeeld aan de hand van bepaalde gebouwen weten waar we zijn.

In de winter zoeken ze beschutte hoekjes tussen planten op. Laat daarom uitgebloeide planten in de winter staan. Of zorg voor een vlinderkastje.

Zorg daarnaast voor planten waar rupsen van kunnen eten, dit zijn waardplanten. Damastbloem en vlinderstruik zijn zowel rijk aan nectar als voedsel voor sommige rupsen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het laten staan van brandnetels.

Vlinderplanten kopen

Bij Directplant kunt u vlinderplanten selecteren op kleur, bloeitijd, hoogte en standplaats zodat u planten ziet waar u én de vlinders blij van worden. Om het u makkelijk te maken hebben wij ook een complete vlinderborder samengesteld geschikt om vlinders en bijen mee aan te trekken. Uw vlinderplanten worden thuis bezorgd of u kunt uw planten afhalen bij een van onze afhaalpunten verspreid over het land.

 

Bent u op zoek naar andere tuinplanten? Bekijk dan ook eens onze bijenplanten, tuinkruiden of ga naar alle vlinderstruiken in ons assortiment.

Laden..