Rudbeckia

Rudbeckia (zonnehoed) is een vrolijke en makkelijke tuinplant die vanaf de zomer tot de herfst bloeit met gele of oranje bloemen. Een zonnig gezicht! Zet zonnehoed op een plekje in de halfschaduw of zon en in voedzame grond.

Lees meer

Filteren

8 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 1. Rudbecki fulgida 'little goldstar'
  Rudbeckia (Rudbecki fulgida 'little goldstar')
  Waardering:
  55%
  Vanaf € 3,62
 2. Zonnehoed (Rudbeckia 'City Garden')
  Zonnehoed (Rudbeckia 'City Garden')
  Waardering:
  76%
  Vanaf € 2,85
 3. Rudbeckia fulgida 'Goldsturm' P9
  Zonnehoed (Rudbeckia fulgida 'Goldsturm')
  Waardering:
  88%
  Vanaf € 1,54
 4. Zonnehoed (Rudbeckia fulgida speciosa)
  Zonnehoed (Rudbeckia fulgida speciosa)
  Waardering:
  100%
  Vanaf € 2,26
 5. Zonnehoed (Rudbeckia fulgida var.deamii)
  Zonnehoed (Rudbeckia fulgida var.deamii)
  Waardering:
  100%
  Vanaf € 3,06
 6. Zonnehoed (Rudbeckia nitida 'Herbstsonne')
  Zonnehoed (Rudbeckia nitida 'Herbstsonne')
  Waardering:
  73%
  Vanaf € 3,29
 7. Zonnehoed (Rudbeckia occidentalis 'Green Wizard')
  Zonnehoed (Rudbeckia occidentalis 'Green Wizard')
  Waardering:
  100%
  Vanaf € 2,27
Filteren

8 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Rudbeckia planten en verzorgen

Rudbeckia houdt het meest van zon en heet dus niet voor niets zonnehoed! Maar halfschaduw is meestal geen probleem. Een plekje waar er voldoende middagzon is, stelt de plant wel op prijs.

Zonnehoed houdt van alle voedzame gronden, zelfs kleigrond, humusrijke grond is ideaal. Bij het aanplanten adviseren wij om Vivimus te gebruiken om de zonnehoed een goede start te geven. De grond moet niet continu nat blijven, dus zorg voor water doorlatende grond. Overigens houden maar weinig planten ervan om steeds natte voeten te hebben. Plant 5-7 stuks per m2, afhankelijk van hoe groot de plant wordt.

Knip na de bloei de bloemen niet af, maar laat ze staan tot maart. Zo geniet u in de winterperiode als er niks bloeit van de decoratieve bloemhoofdjes. Bovendien houden sommige lang hun blad vast. Geef na het afknippen in het vroege voorjaar meteen meststoffen aan de plant.

De plant groeit polvormig en woekert niet. Als de pol te groot wordt, of na een aantal jaar, kunt u hem opgraven en de kluit scheuren of met een spade doorsnijden. De lente of het najaar is hiervoor de beste tijd. De lossen delen plant u weer opnieuw uit. Hiermee verjongt u de plant waardoor de levensduur verlengd wordt én bovendien heeft u dan nog meer zonnehoedjes om van te genieten. 

Soorten Rudbeckia (zonnehoed)

Rudbeckia is familie van de Aster en lijkt qua vorm op de Echinacea; beide hebben margrietachtige bloemen. Echinacea (rode zonnehoed) werd vroeger overigens ook tot de Rudbeckia gerekend. De meeste soorten bloeien in geel en oranje tussen juli en oktober. Het blad blijft wat lager dan de bloemen, waardoor deze mooi overal bovenuit steken. De hoogte varieert tussen de 40 en 175 cm!

Er is ook een eenjarige zonnehoed: Rudbeckia hirta, Directplant heeft alleen de vaste plant in het sortiment. De meeste soorten kunt u prima als snijbloem op de vaas zetten. Ook vlinders komen af op de zonnehoed. Vogels houden van de zaadhoofdjes na de bloei; lekker laten staan dus!

Kenmerken Rudbeckia

Plant: vaste plant
Geschikt als: borderplant, prairieplant, snijbloem
Bloemkleur: groen, geel, oranje met kenmerkende kegel in bruin tot zwart
Hoogte: tussen de 40 en 175 cm
Bloei: tussen juli en oktober
Standplaats: halfschaduw of zon
Grondsoort: voedzame normale tuingrond
Aantal per m2: 5 tot 7 stuks (potmaat P9 – 9x9 cm)
Snoei: na de bloei of in maart
Overig: lokt vlinders en vogels

Rudbeckia kopen

Bestelt u tot en met zondag, dan worden de planten vanaf die vrijdag erna bezorgd. U kunt kiezen om de zonnehoed zelf af te halen (gratis) of thuis tot in de tuin te laten bezorgen. Op alle planten bieden wij groeigarantie. Slaat uw plant niet aan, laat het ons weten!

Geinteresseerd in zomerbloeiende vaste planten? Kijk dan ook eens bij aster, anemoon, zonnehoed (Echinacea) en siergrassen

Scroll to top