MIN. ORDERBEDRAG 25 EURO

Allium

Allium (sieruien) zijn schitterende bloembollen. Het is een grote groep planten, ook wel bekend als sierui of look. Doordat er zoveel soorten zijn, kunt u kiezen uit hoge en lage, vroeg en laat bloeiende, zon- en schaduw minnende Alliums. Alliums poot u in het najaar, tussen september en december. Bij voorkeur in luchtige grond, die in de winter niet te nat blijft. 

Lees meer

Allium planten

Plant de bol met de wortel naar beneden en de punt omhoog. Gemiddeld plant je de bol drie keer zo diep als de bol hoog is. Een grote bol van circa 5 centimeter, komt dus in een gat van 15 centimeter diep. Geef grote bollen de ruimte, een plantafstand van 20 centimeter is prima. Kleine bolletjes kunnen dichtbij elkaar gepoot worden; gemiddeld 5 centimeter. Volgt een droge periode na het planten, geef Allium dan meteen water. Laat de bloem na de bloei drogen. Knip het loof pas als dit is afgestorven, hierdoor slaat de bol energie op voor bloei volgend jaar.  

Bloeitijden sierui en look

Grote sieruien bloeien op hoge stelen, waarbij het blad laag bij de grond blijft. Ze doen het vooral goed in de zon of halfschaduw. De bloem steekt prachtig boven het blad uit. Hierdoor combineren ze ook mooi met vaste planten die een net wat latere bloeitijd hebben dan sieruien. Veel Alliums bloeien in mei met een opvallend grote bol paarse bloemetjes, terwijl de meeste vaste planten pas vanaf juni zullen bloeien. Zo bieden ze een mooie overgang tussen de lente en zomer bloeiende planten.

Kleinere Alliums, zoals de trommelstokjes bloeien al eerder, vanaf april en blijven lager. Trommelstokjes vinden wat meer schaduw ook niet erg. Ook de gele Allium ‘Molly’ het goudvinkje, is een vroege en lage soort. Halfschaduw volstaat voor deze charmante en vrolijke bloeier. Kleinere Allium-soorten poot u het beste in groepjes aan.

Kenmerken Allium

Plant: voorjaarsbloeiende bloembol
Bloemkleuren: wit, geel, roze, paars, rood, blauw
Bloei: van vroege Alliums (maart) tot late Alliums (augustus)
Hoogte: 15-85 cm
Standplaats: zon, halfschaduw, schaduw
Grond: normale, goed doorlatende tuingrond
Overig: mooi als snijbloem. U hoeft Allium na de bloei niet uit de grond te halen. Sommige Alliums verwilderen. Nectarrijk; geschikt voor vlinders en bijen.

Lees hier meer over: soorten Allium * bloembollen planten * bloembollen in pot

Allium kopen bij Directplant.nl

Allium houdt van normale doorlatende grond. Iets klei-achtig is geen probleem. Geef na het planten water. Laat bollen niet te lang liggen, maar poot ze tussen september en december. Hoe later u poot, hoe later de bloei. U kunt uw bestelling thuis laten bezorgen of gratis afhalen bij een van onze afhaalpunten verspreid over Nederland.

Toch liever andere bloembollen? Kijk ook eens bij onze andere voorjaarsbloeiende bloembollenzomerbloeiende bloembollen en blauwe druifjes.  

Laden..