Plant in het najaar eens kleurige bloembollen in pot. Zo bent u in het voorjaar verzekerd van veel kleur op het terras of balkon.

Hoe plant je bloembollen in pot

Plant bloembollen van september tot december. Kies een geschikte pot of bak voor uw bloembollen. Zorg dat er een gat aan de onderzijde zit zodat overtollig water kan weglopen. Een laagje hydrokorrels op de bodem zorgt ook voor goede afwatering en de korrels houden tegelijk vocht vast bij droogte. Strooi een laag potgrond op de hydrokorrels en leg hierop de bloembollen. Druk ze aan en strooi hierover nog een laag potgrond. Gaat u meerdere lagen bloembollen planten - de zogenaamde lasagnebeplanting - kies dan voor een voldoende hoge pot. Begin met een laag bloembollen die laat bloeien in het seizoen, bijvoorbeeld tulpen, bedek deze met potgrond en leg dan een laag bloembollen die eerder bloeien, bijvoorbeeld krokussen hier bovenop. Heeft u nog ruimte, maak dan nog een bovenste laag met bijvoorbeeld sneeuwklokjes. Eindig met potgrond. Eventueel kunt u de bovenzijde nog beplanten met wintergroene planten, viooltjes of Heuchera. 

Bloembollen combineren

Het is mogelijk om een mengsel van bloembollen te planten, zoals Tulipa ‘Triiumph Mix’ in paars en roze. Maar één bijzondere tulp met een onderbeplanting van bladplanten is ook al prachtig. De tulp ‘Peach Blossom’ is bijvoorbeeld heel geschikt, in combinatie met Heuchera ‘Chocolate Ruffles’. De tulpenbollen kunnen in oktober-november in de pot geplant worden, december is eventueel ook nog mogelijk (zolang het niet vriest). Plant ze 10-15 cm diep, met de punt naar boven. Door een wintergroene plant, zoals een purperklokje (Heuchera), bovenop de bloembollen te planten is er de hele winter door een mooi effect. Of plant bovenin de pot bijvoorbeeld Amerikaanse vergeet-mij-nietjes Omphalodes cappadocica 'Cherry Ingram', in het voorjaar kleuren ze prachtig bij de tulpen. Er is bloei te verwachten vanaf eind april tot ver in mei. 

Kleurige zomerbollen

Bollen en knollen die in de zomer bloeien, zoals dahlia’s, gladiolen en lelies, kunt u in april al planten. Ze zijn niet tegen vorst bestand en moeten dus voorlopig wel vorstvrij gehouden worden. Dahlia’s verlengen het bloeiseizoen met vrolijke kleuren, zoals bij de wit-roze Dahlia ‘Edinburgh’ en de zuiverwitte cactus Dahlia ‘My Love’. Een andere mooie zomerbol is de lelie, zoals Lilium candidum (wit), Lilium ‘Stargazer’ (roze met spikkels) en Lilium regale (wit met zachtroze). Zowel dahlia’s als lelies zijn prima te combineren met vaste planten en eenjarigen in borders en perken. Gladiolen zijn fantastisch voor de snijbloemenhoek. 

Zomerbollen voortrekken in pot

Het is handig om de bollen eerst in een kunststof pot in potgrond te planten en ze op een warme plek te zetten. De bollen zullen dan al uit gaan lopen, en hierdoor zullen ze wat eerder gaan bloeien. Dit wordt wel voortrekken genoemd. U kunt de zomerbollen en -knollen vanaf half mei met pot en al in de border ingegraven, eventueel pas als ze bloeien. In het najaar kunt u de pot met bollen opgraven en vorstvrij bewaren. Het is natuurlijk ook leuk om de bollen in een decoratieve pot te planten en die op het terras te zetten. De beplanting kan aangevuld worden met vergeet-me-nietjes, viooltjes of eenjarigen zoals ijzerhard (Verbena). 

Bekijk alle bloembollen in ons sortiment