Wat zijn verwilderingsbollen? Het zijn in het voorjaar bloeiende bloembollen, knollen of soorten met dikke wortelstokken die heel makkelijk te kweken zijn en u na de bloei niet uit de grond hoeft te halen.

De meeste verwilderingsbollen hebben wat kleinere bloemen. Deze kleinbloemige bolgewassen worden ook wel bijgoed genoemd. Sommige soorten zijn stinzenplanten. 

Waar, wanneer en hoe kun je verwilderingsbollen planten

Verwilderingsbollen kun je tussen de vaste planten in de border planten, in plantvakken, in het gazon, tussen bodembedekkers en bijvoorbeeld onder bladverliezende struiken of onder een haag. Plant je verwilderingsbollen in het gras wacht dan wel met maaien tot het blad van de bollen geel is geworden (mei of juni). Verwilderingsbollen zijn trouwens ook mooi te combineren met grootbloemige bolgewassen, zoals tulpen.

De bloembollen kunnen gewoon in de grond blijven, verwilderingsbollen zijn goed winterhard en bloeien jaar na jaar opnieuw. Verwilderingsbollen hoef je dus maar één keer te planten. Elk jaar komen er meer bloemen, want deze bloembollen zorgen zelf voor steeds meer bolletjes.

Verwilderingsbollen bloeien vroeg, soms al vanaf februari, plant ze vroeg in het najaar (september, begin oktober). De diepte is ongeveer drie keer de hoogte van de bol.

Lees meer over het planten van bloembollen of het poten van bloembollen in pot

Verwilderingsbollen vermeerderen

Zorg zelf voor nog meer bloembollen door de verwilderingsbollen op te graven en voorzichtig te delen. Dit gaat vooral goed bij wat grotere groepjes die al een tijdje op die plek groeien. De kluit bestaat dan uit meerdere bolletjes of knolletjes, die je makkelijk uit elkaar kunt trekken. Plant de bolletjes verder uit elkaar, of op een andere plek. De beste tijd om dit te doen is het voorjaar, direct na de bloei.

Sneeuwklokjes

Lees hier meer over sneeuwklokjes planten en delen * botanische tulpen * krokus planten

Soorten verwilderingsbollen

Bekijk al onze bloembollen, of ga naar onze voorjaarsbloeiende bloembollen om alle soorten te ontdekken.