MIN. ORDERBEDRAG 25 EURO

Salie

Salie (Salvia) staat prachtig in een border of pot. Let op dat u Salvia officinalis in de keuken gebruikt en de overige vooral voor de sier in de tuin zet. Er zijn wel 900 soorten van deze vaste plant. Bekend is vooral de paarsbloeiende variant, maar tegenwoordig zijn er veel meer kleuren te vinden. Als u wilt, kunt u van mei tot november bloeiende salie in de tuin hebben! Kies daarvoor meerdere soorten die elk een andere bloeiperiode hebben. 

Lees meer

Salie / Salvia in de tuin

Salie houdt van volle zon en goed doorlatende, kalkhoudende grond. Het is een sterke, winterharde plant die het niet erg vindt om af en toe wat droger te staan en zich ook in kustgebieden goed redt. Met een beetje geluk bloeit hij de hele zomer tot in de herfst. Als u de plant na de eerste bloei terug knipt, bloeit hij vaak nog een keer. Niet alleen wij vinden het een aantrekkelijke plant, ook vlinders, bijen en hommels zijn enthousiast over de bloemen. Geef salie een beetje de ruimte in de tuin, de plant groeit lekker uit. Doordat er verschillende kleuren en hoogtes leverbaar zijn is er altijd wel een plekje voor deze rijke bloeier te vinden in de border.

Bijzonder zijn Salvia nemerosa ‘Caradonna’ met heel donkere stengels en diepblauwe bloemen, de Salvia microphylla ‘Hot Lips’ met bloemen in rood en wit, of de effen rode Salvia microphylla. Bijzonder gekruld zilverkleurig blad en witte bloemen heeft de zilversalie Salvia argentea. Populair is Salvia nemerosa ‘Ostfriesland’.

Salie in de keuken

Van de echte salie (Salvia officinalis) wordt het blad als kruid in de keuken gebruikt. Binnen deze groep zijn er verschillende soorten, waarbij de paarsgroene ‘Purpurascens’ en bontbladige ‘Tricolor’ opvallen.

Kenmerken salie (Salvia)

Plant: vaste plant
Geschikt als: borderplant 
Bloemkleuren: blauw, paars, roze, rood, wit en geel
Hoogte: tussen de 30 en 150 cm
Bloei: tussen mei en november
Standplaats: meestal zon, soms halfschaduw
Grondsoort: goed doorlatende grond, eventueel kalkhoudend
Hoeveel per m2: 9 stuks (potmaat P9 – 9x9 cm)
Snoei: direct na de bloei snoeien, geeft kans op herbloei
Overig: lokt vlinders en bijen; Salvia officinalis kan gebruikt worden in de keuken

Lees meer over het verzorgen en combineren van salie (Salvia) bij onze tuintips.

Salie bij Directplant

Selecteer in de linkerkolom op bloemkleur, hoogte of geur. Bestellingen die u tot en met zondag plaatst, worden vanaf vrijdag bezorgd. Wij bezorgen bij u thuis of leveren de planten bij een afhaalpunt. Uiteraard geven wij groeigarantie op de planten.

Wilt u liever andere tuinplanten? Kijk dan eens bij lavendel, geranium of tuinkruiden.

Laden..