De echte salie, Salvia nemorosa, is een van de meest gebruikte borderplanten. Deze bossige plant bloeit erg lang en mag niet ontbreken in een klassieke border. Er zijn echter nog veel meer prachtige salie soorten. Lees hier over salie planten, verzorgen en snoeien. 

De verschillende soorten Salvia zijn favoriete planten van menig tuinontwerper. Er is keuze uit rijk bloeiende vaste planten, bladplanten, exotische heesters, wilde planten, aromatische kruiden en zelfs schaduwplanten. Voor elke plek in de tuin is wel een geschikte Salvia te vinden. Het blad is vaak behaard en geurend, de lipbloemen zitten in lange aren of aan vertakte stengels. Alle bloemkleuren komen voor, van wit en geel tot fel rood, paars tot zuiver blauw. Vooral de vaste Salvia nemorosa is een onmisbare, klassieke borderplant met een stevige groeiwijze en een lange bloei. Exotische soorten, zoals de heester Salvia microphylla uit Mexico, zijn geschikt als kuipplant of eenjarige.

Bijzondere soorten salie 

 1. Heel mooi zijn onder andere de wat lager blijvende ‘Blauhügel’ en ‘Mainacht’ met donker violette bloemen en ‘Caradonna’ met donkere bloemstelen.
 2. Zoekt u een lage, compacte variëteit kies dan voor ‘Marcus’ met een maximale hoogte van 40 cm.
 3. Er is ook een wit bloeiende salie: Salvia nemorosa ‘Schneehügel’.
 4. Salvia nemorosa ‘Rose Queen’ bloeit roze, een zeer lange bloeier.
 5. Scharlei, Salvia sclarea, is een tweejarige plant met groot grijsgroen blad in rozetten. Kleine lipbloemen en grote wit-roze schutbladen. De plant heeft een typische geur.
 6. Heel apart is Salvia microphylla met rode bloemen. Niet helemaal winterhard, maar prachtig als kuipplant of eenjarige.
 7. De zilversalie (Salvia argentea) ziet er heel anders uit, het gaat bij deze tweejarige soort om het prachtig zilvergrijs behaarde blad. In het tweede jaar na aanplant verschijnen er witte lipbloemen.
 8. De veldsalie (Salvia pratensis) is een sterke soort die violetblauw bloeit.
 9. Salvia uliginosa is iets moeilijker te kweken, de lipbloemen zijn prachtig hemelsblauw.

Salvia planten combineren

De aarvormige bloeiwijze van Salvia gaat goed samen met alle borderplanten. Geslaagde combinaties zijn te maken met andere soorten salie zoals de kranssalie (Salvia verticillata), ooievaarsbek (Geranium), andoorn (Stachys) en kattenkruid (Nepeta). Vooral naast schermbloemen zoals van duizendblad (Achillea) of vetkruid (Sedum) ontstaat er een interessant vormcontrast. Ook de combinatie met bladplanten zoals alsem (Artemisia), purperklokje (Heuchera) en siergrassen is heel geslaagd. 

Planten dompelen

Standplaats, verzorgen en snoeien van salie (Salvia)

 • De meeste soorten groeien het beste in de volle zon in goed doorlatende grond, vrij droog en eventueel kalkhoudend.
 • Een goede tijd om salie in uw tuin te planten is het voorjaar. De goed winterharde soorten kunt u ook in het najaar planten. TIP Is de kluit droog dompel die dan eerst even in een emmer met water voordat u deze plant. 
 • Door de planten na de bloei terug te knippen zullen ze later in de zomer nog eens bloeien. Snoei altijd vlak boven een jong scheutje dat uit de bladoksel groeit. 
 • Voor een goede nabloei is het aan te raden direct na de eerste bloei bij te mesten met snel werkende mest.
 • Matig winterharde soorten kun het best als kuipplant vorstvrij overgehouden worden. 

Bekijk hier een video over het snoeien van salie

Lees ook over lavendel en kattenkruid; net als salie bloeien deze in violetblauwe tinten. Of bekijk onze tuinplanten in de webshop en zie welke andere blauwe bloeiers er in uw tuin passen.