MIN. ORDERBEDRAG 25 EURO

Appelbomen

Appelbomen (Malus domestica) zijn wel het bekendst onder de fruitbomen. Van grote hoogstambomen tot klein blijvende laagstambomen of leibomen, het is allemaal mogelijk. Dus ook als u een kleine tuin heeft kunt u kiezen voor een appelboom. Geniet in de lente van de bloesem en in de nazomer kunt u uw eigen appels oogsten!

Lees meer

Naast formaat is het van belang te bedenken wat voor soort appel u wenst. Dat heeft met smaak te maken, maar ook met gebruik. Wilt u een bewaarappel die maanden goed blijft, een handappel of een appel om te verwerken in appelmoes of appeltaart? Een combinatie is ook mogelijk. Tot slot is het van belang te weten of de soort zelfbestuivend is of niet. Voor sommige rassen heeft u een andere appelboom nodig voor de kruisbestuiving, een sierappel kan ook. Sowieso krijgt u meer vruchten met kruisbestuiving.

Hoe groot wordt een appelboom

Afhankelijk van de beschikbare ruimte kunt u een appelboom met een laag-, half- of hoogstam kopen. Een laagstam is ook wel een struikvorm. Leibomen zijn ook een mogelijkheid, deze nemen niet veel ruimte in. Hieronder vindt u de gemiddelde maten voor appelbomen, kijkt u bij de boom van uw keuze voor de meer exacte maatvoering.

  • Laagstam of stuikvorm * stamhoogte tot 50 cm * totale hoogte ca. 2 meter
  • Halfstam * stamhoogte 120 cm * totale hoogte ca. 3 meter
  • Hoogstam * stamhoogte 180-200 cm * totale hoogte ca. 5 meter

Soorten appelbomen of appelrassen

Er zijn veel verschillende rassen om uit te kiezen. Smaak speelt hierbij een grote rol! Tegelijkertijd kan het van belang zijn om een ras te kiezen waarvan de appels langer houdbaar blijven. Bij de verschillende rassen hebben we veelal aangegeven wat de smaak is en hoe lang de appel te bewaren is. Bedenk ook altijd of bestuiving wel of niet nodig is. Hebben de buren appelbomen of staat er een sierappel in de buurt dan kan dit al voldoende zijn; van belang is dat ze gelijktijdig bloeien. Hieronder een aantal uiteenlopende soorten.

Bijzondere appelbomen

Appelbomen kunt u ook kopen als leiboom. Deze blijven smal dus u heeft minder ruimte nodig. De lei-appelbomen in ons sortiment hebben een stamhoogte van 1 meter, waarna het rek begint. Vraag ons om de mogelijkheden.

Daarnaast is er een bijzondere familieboom, waarbij er vijf soorten appels aan één boom groeien: Santana, Rosette, Rajka, Rubinola en Ingrid Marie.

Appelbomen planten en verzorgen

Appelbomen staat het liefst op een zonnige plek. Halfschaduw is eventueel ook mogelijk. Een goed moment om te planten is van november tot en met maart. Veel soorten zijn dan uit de volle grond leverbaar. In de lente zijn de bomen dan geworteld en kunnen ze hun energie in groei en bloei steken. U kunt ook kiezen voor een in pot gekweekt exemplaar kiezen. Deze kunt u het hele jaar planten, tenzij het vriest.

Lees hier meer over: fruit verzorgen en bemesten * snoeien van fruitbomen * 9 fruitbomen voor een mini-boomgaard

Appelbomen kopen

Wij hebben een groot aanbod fruitbomen van zeer jonge tot oude bomen. Ook hebben wij meestal een struik, halfstam en hoogstam van hetzelfde ras in ons sortiment. Heeft u bijzondere wensen, laat het ons dan weten. U kunt uw appelboom thuis tot in de tuin laten bezorgen of gratis afhalen op één van onze vele afhaalpunten. 

Liever iets anders? Kijkt u dan bij al onze fruitbomen of onze klein blijvend fruit. Of ga direct naar perenbomen, pruimenbomen of kersenbomen. Ook bijzonder zijn sierappels of bloeiende bomen

Laden..