Fruit verzorging en snoeien

Fruit verzorging en snoeien

Fruit groeit tegenwoordig meestal aan niet al te grote planten of fruitbomen. Het zijn decoratieve planten in de tuin die in het voorjaar bloeien en dan later lekkere vruchten dragen. 

Afhankelijk van de ruimte in uw tuin kunt u kiezen voor kleinblijvend fruit of fruitbomen. Veel fruitplanten kunnen worden geleid. Denk hierbij aan leifruitbomen, maar ook aan druivenranken, frambozen en bramen. Het is dus mogelijk om in elk formaat tuin fruit aan te planten.  

Verzorgen en snoeien van fruit

Fruitplanten eisen echter wel enig onderhoud en ze kunnen ook last krijgen van bepaalde aandoeningen zoals schimmels en bladluizen. 

 • De meeste soorten fruitplanten dienen in het voorjaar voor de bloei gesnoeid te worden. Dit om te verhinderen dat ze te groot worden, de hoeveelheid vruchten te beperken en om het hout relatief jong te houden. Een klein takje met veel vruchten eraan wordt al gauw te zwaar en kan dan afbreken. Die tak met een stevige stok ondersteunen is dan het verstandigste. 
 • De fruitplanten dienen ook regelmatig bemest te worden. Een paar keer per seizoen een portie koemest of andere organische meststof geven is verstandig. 
 • Wanneer het droog is moeten de fruitbomen besproeid worden. 
 • Fruitplanten moeten op stokken opgebonden worden om te verhinderen dat de vruchten op de grond komen en door bodemorganismen worden aangetast. 
 • Tegen schimmels en bladluizen zijn goede middelen in de handel verkrijgbaar. Bladluizen zijn ook goed te bestrijden met lieveheersbeestjes, sluipwespen en enkele andere insectensoorten die met enig geluk vanzelf naar de aangetaste boom toekomen. Een lieveheersbeestjeslarve eet honderden bladluizen per dag. 

Wanneer u dit alles goed doet, krijgt u vitale bomen die een stootje kunnen hebben van schimmels en bladluizen, die een grote voorkeur blijken te hebben voor fruitbomen.

Bestuiving van fruit

Van sommige fruitplanten bent u verplicht gelijk twee exemplaren aan te schaffen. Kiwi’s zijn bijvoorbeeld eenslachtig, zodat u een mannelijke en een vrouwelijke plant nodig heeft. Tegenwoordig is er ook een zelfbestuivende kiwiplant in de handel, Actinidia 'Jenny'. Veel appelsoorten hebben in hun nabijheid een andere appelsoort nodig voor de bestuiving. Op directplant.nl vindt u diverse appelbomen, met een duidelijke omschrijving omtrent de bestuiving. Vul in de zoekbalk appelboom in, of kijk bij de fruitbomen voor meer informatie.  

Leifruit en zelf leiden van fruit

Momenteel wordt er veel leifruit aangeplant. De voordelen van fruitbomen in leivorm en is dat ze weinig ruimte innemen. Door de open structuur van de leibomen kan het zonlicht goed bij de vruchten komen, waardoor het fruit goed rijpt. In elke tuin is wel een plek te vinden voor leifruit, ook in piepkleine tuintjes, op terrassen en balkons. Vooral appels, peren, kersen en pruimen zijn geschikt als leivorm.

Het helemaal zelf vormen van een leifruit boompje kost natuurlijk wel tijd, maar geeft veel voldoening. Na drie jaar kunt u de eerste oogst verwachten en heerlijk vers fruit uit eigen tuin plukken. Ook van een gewone fruitboom kan door leiden en snoeien een platte leiboom gemaakt worden. Meestal wordt een leifruitboom vlak voor een muur of schutting geplaatst, zodat de takken voldoende steun krijgen. Vooral een stenen muur, op het zuiden gericht, is ideaal voor leifruit.

 • Een peer is het meest geschikt als leiboom voor een muur of schutting. Met de juiste steun is ook een vrijstaande leivorm te maken. 
 • Een appelboom groeit liever niet voor een warme zuidmuur, maar staat beter wat op de wind. Heel decoratief als lage ‘haag’ in de moestuin of bijvoorbeeld als een wat hogere afscheiding van een tuingedeelte. Met de juiste steun is ook een vrijstaande leivorm te maken. Hiervoor zijn appels heel geschikt. 
 • Leifruit kan zelfs in een pot groeien, dat gaat vooral goed bij appels. Door consequent snoeien en aanbinden kunt u zelf een fraai gevormde leiboom maken.  

Er zijn allerlei vormen mogelijk, van zogenaamde snoeren die bestaan uit één hoofdtak tot u-palmetten en waaiers. Het is ook mogelijk om voorgekweekte lei-appel, lei-kers of lei-peer te kopen en deze verder op te kweken in de tuin.

Bekijk hier al het kleinfruit en fruitbomen in ons sortiment of kijk direct bij onze appelbomenkersenbomenperenbomen en pruimenbomen

Geschreven door Modeste Herwig, exclusief voor Directplant. 

Gerelateerde producten
 1. Familieboom (appel)
  Familieboom (appel)
  Waardering:
  100%
  Vanaf € 43,45
 2. Perenboom (Pyrus communis 'Gieser Wildeman')
  Perenboom (Pyrus communis 'Gieser Wildeman')
  Waardering:
  79%
  Vanaf € 21,95
 3. Pruimenboom (Prunus domestica 'Victoria')
  Pruimenboom (Prunus domestica 'Victoria')
  Waardering:
  60%
  Vanaf € 10,91
7 years ago
Reacties
Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Plaats een nieuwe reactie

Scroll to top