Van januari tot maart kunnen fruitbomen zoals appel- en perenbomen gesnoeid worden. Snoei het liefst bij droog weer, en niet als het vriest. Een wat oudere fruitboom hoeft slechts licht gesnoeid te worden, het gaat dan om onderhoudssnoei. Door jaarlijks snoeien zal de fruitboom veel vruchten dragen en blijft hij gezond.

Onderhoudssnoei bij oudere fruitbomen

Een wat oudere boom hoeft slechts licht gesnoeid te worden, het gaat vooral om onderhoudssnoei. Verwijder dode takken, kruisende takken, waterloten en opslag aan de stam. De kroon moet mooi open blijven. Knip wel de zijtakjes (spoortjes) terug tot op ongeveer drie knoppen. Door het terugknippen jaarlijks te herhalen groeien er steeds meer zijtakjes waar de vruchten aan komen.

Jonge fruitboom snoeien

Bij een jonge boom is het belangrijk tot een goede vorm te komen. Kies een aantal goed verdeelde takken uit die het ‘gestel’ gaan vormen en snoei de rest weg. De top van een fruitboom groeit steeds door, waardoor de boom op den duur vaak te hoog wordt. Wil je een wat lagere en goed vertakte boom, dan is het aan te raden de top eruit te snoeien. De boom zal dan meer in de breedte gaan groeien. Doe dit het liefst direct na het planten van een jonge boom, zodat u later geen dikke takken meer weg hoeft te snoeien. Het snoeien zorgt namelijk voor veel jonge scheuten (waterloten). Bekijk de hele boom van een afstandje om te bepalen of de takken goed verdeeld zijn. Takken die naar beneden groeien of naar binnen, de kroon in, kun je verwijderen.

Bekijk hieronder ook een video over het snoeien van fruitbomen

Fruitbomen snoeien voor veel vruchten

De meeste appel- en perenrassen vormen korte zijtakken, zogenaamde ‘spoortjes’, waaraan de bloemen en daarna de vruchten komen. Van die spoortjes kun je de groei stimuleren. Snoei in het vroege voorjaar de nieuwe groei aan de hoofdtakken voor 30% terug tot vlak boven een knop. Snoei dan alle zijtakken terug tot op 3-6 knoppen. Aan deze korte zijtakjes zullen de vruchten gaan groeien. Bij leifruit worden van begin mei tot in de zomer alle jonge uitlopers op ongeveer 6 cm met de nagels afgeplukt (nijpen) of afgeknipt.

Fruitboom snoeien

Bloemknoppen en bladknoppen

Als je goed kijkt kun je op de takken in het voorjaar al het verschil zien tussen een knop waar een blad uit gaat groeien en een knop waar een bloem uit gaat groeien. Bloemknoppen zijn wat groter en staan iets van de tak af. Bladknoppen zijn kleiner en liggen tegen de tak aan. Spaar de bloemknoppen als je veel vruchten wilt zien.

Het is heel leerzaam om eens een cursus te volgen over het snoeien van fruitbomen. 

TIP Plant de jonge fruitboom op een zonnige, beschutte plek in losse, goed doorlatende en voedzame grond. Voor een gezonde groei is een 5-10 cm dikke mulchlaag van compost aan te raden. Geef elke winter goed verteerde stalmest of koemestkorrels en in het vroege voorjaar wat kali.

Lees hier meer artikelen over snoeien, ga naar alle fruitbomen in ons sortiment of kijk direct bij onze appelbomen, kersenbomenperenbomen of pruimenbomen

Tekst en snoeifoto: Modeste Herwig