Wat dacht u van een kleine boomgaard in uw achtertuin? In de lente geniet u van de bloesems en vanaf de nazomer van de oogst. Met deze 9 fruitbomen, van appel tot noot, eet u maandenlang uit de tuin.

Enkele fruitbomen maken een tuin compleet: een appelboom (Malus domestica), perenboom (Pyrus communis), kersenboom (Prunus avium), pruimenboom (Prunus domestica), abrikozenboom (Prunus armeniaca), kweepeer (Cydonia oblonga) of notenboom (Juglans regia) zorgen voor manden vol vruchten in de nazomer en herfst.

Fruitbomen kweken

Fruitbomen zijn op bijna elke niet te natte grondsoort te kweken. Kies een zonnige, beschutte plek en houd er wel rekening mee dat de boom uiteindelijk heel groot kan worden. Is er weinig plaats beschikbaar dan kun je ook voor een leivorm kiezen, dat gaat vooral goed met appels en peren. Er zijn ook rassen die door snoeien klein kunnen blijven en zelfs in een ruime pot groeien. Voor een goede bestuiving is het vaak nodig om tenminste twee verschillende rassen aan te planten, informatie hierover vindt u op onze website. Vooral van appels en peren zijn er veel verschillende rassen, geschikt om te kweken als hoogstam, laagstam of leivorm.

Oogsten uit de boomgaard

Vogels zijn net zo dol op het fruit als wij, met netten kan voorkomen worden dat ze al de vruchten opeten. Appels en peren zijn rijp als de pitten bruin gaan kleuren, meestal in augustus-september. Er zijn rassen die het best meteen opgegeten kunnen worden (zomerrassen) en rassen met vruchten die goed bewaard kunnen worden (winterrassen). De meeste kersen rijpen in juni-juli, ze worden dan donkerrood van kleur. Pruimen kunnen in juli geplukt worden, pluk een aantal keren om steeds de rijpe vruchten eruit te halen. Bij de walnoot vallen de groene bolsters met daarin de noot in september-oktober vanzelf van de boom, de noten komen dan los van de bolster. Laat de noten goed drogen door ze bijvoorbeeld op kranten op zolder te leggen.

Verschillende fruitbomen 

  1. Abrikozenboom, Prunus armeniaca ‘Hongaarse’
  2. Appel, Malus domestica ‘Alkmene’ (zomerras)
  3. Appel, Mauls domestica ‘Rode Boskoop’, ook als lei-appel (winterras)
  4. Peer, Pyrus communis ‘Clapp’s Favorite’ (zomerras)
  5. Peer, Pyrus communis ‘Conference’, ook als lei-peer (winterras)
  6. Kers, Prunus avium 'Stella', ook als lei-kers of de 'Regina'
  7. Kweepeer, Cydonia oblonga 
  8. Pruim, Prunus domestica ‘Hauszwetsche’ of de ‘Opal’ 
  9. Walnoot, Juglans regia ‘Broadview’

Ga direct naar al onze fruitbomen in het sortiment of onze kleinere fruitplanten of kijk direct bij onze appelbomenkersenbomenperenbomen en pruimenbomen Heeft u een vraag of een aanvulling, laat het ons dan weten bij de reacties!