Zuurstofplanten

Alle planten zijn zuurstofplanten, maar voor de vijver bedoelen we hiermee de onderwaterplanten, die eigenlijk nooit boven komen. Ze zorgen dat voedingsstoffen omgezet worden in zuurstof waardoor algen tegen worden gegaan. Kortom, met zuurstofplanten houdt u de vijver helder en wordt het geen groene soep.

Lees meer

Filteren

8 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Filteren

8 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Zuurstofplanten planten

De vijver kan worden onderverdeeld in verschillende plantdieptes of ‘zones’. Drijfplanten drijven op het wateroppervlak en voor deze planten maakt de diepte dus niet zoveel uit. Zuurstofplanten zorgen voor zuurstofbelletjes en willen op een diepte van minimaal 20 cm worden geplant. Idealiter plant u ze dieper op een diepte van ongeveer 60 cm. Dan leggen de belletjes een langere weg af naar boven waardoor ze meer effect hebben. Zuurstofplanten groeien door middel van zonlicht, de vijver mag dus niet te schaduw- of algenrijk zijn. Plant zuurstofplanten na het vullen van de vijver met water, leidingwater is hiervoor uitstekend. Zet de mandjes met zuurstofplanten op ongeveer 20 cm afstand van elkaar.

Hoeveel zuurstofplanten

U heeft 4 à 5 zuurstofplanten per kubieke meter vijverwater nodig. Dit berekent u als volgt. Uw vijver is 2 x 3 meter met een gemiddelde diepte van 70 centimeter: (2 x 3) x 0,7 = 4,2 kubieke meter (m³) (water)
x 4 (plant) = 16,8 planten nodig (afgerond 17 stuks).

Soorten zuurstofplanten

  • glanzend fonteinkruid (Potamogeton lucens) – tussen -40 en -110 cm, maar idealiter op een plek tot -120 cm, schaduwrijk.
  • aarvederkruid (Myriophyllum spicatum) – tussen -40 en -110 cm, ideaal is -80 cm.
  • waterpest (Elodea canadensis)  – tussen -40 en -110 cm, ideaal is -80 cm.

Lees hier meer over het aanleggen en onderhouden van de vijver.

Zuurstofplanten kopen

Zuurstofplanten worden, afhankelijk van soort en periode, meestal geleverd in korfmanden P11 of P18. Kijkt u bij de plant van uw keuze naar de exacte maat. U kunt uw bestellingen thuis laten bezorgen of zelf afhalen bij een van de afhaalpunten. Heeft u advies nodig, neem dan contact met ons op.

Wilt u liever andere vijverplanten? Kijk dan eens bij onze drijfplanten of waterlelies.

Scroll to top