Eigenlijk heb je nooit genoeg sneeuwklokjes in de tuin, deze vroege lentebode is vooral mooi in grote aantallen. Sneeuwklokjes verwilderen, maar u kunt ze ook een handje helpen door ze te delen.

Sneeuwklokjes planten

De bolletjes van Galanthus nivalis moeten in het najaar voor november geplant worden. De bloemen verschijnen al aan het eind van de winter. Plant ze drie keer zo diep als het bolletje groot is. Sneeuwklokjes kunnen prima in de schaduw of halfschaduw geplant worden. U ziet ze dan ook vaak terug in een boomrijke omgeving.

Galanthus delen

Na enkele jaren worden de pollen met blad steeds groter en u kunt ze dan prima delen. Doet u dit elk jaar met een paar pollen, dan komt zo langzamerhand de hele tuin vol met sneeuwklokjes. De beste tijd voor dit klusje is direct na de bloei van dit bolgewasje.

Rooi de pollen voorzichtig op, trek de bolletjes van elkaar los en plant ze opnieuw in kleine groepjes. Na de bloei groeit het blad nog een tijd door, om voedsel aan te maken dat in de bollen wordt opgeslagen. Door de planten nu te bemesten zullen ze dus extra goed groeien. Laat het blad staan tot het loof is afgestorven.

Gevulde sneeuwklokjes

Op het eerste gezicht zie je geen verschil, maar er zijn zeer veel verschillende sneeuwklokjes. Er is zelfs een heel boek over dit lieflijke plantje verschenen waarin alle verschillende soorten en cultivars beschreven worden.

Een ras dat zeker wel opvalt is Galanthus nivalis ‘Flore Pleno’. De bloemen zijn dik gevuld, zodat de buitenste blaadjes wijd uitstaan: net een rokje met een petticoat. Ze blijven langer mooi dan die van het gewone sneeuwklokje, een leuke aanwinst voor de voorjaarstuin.

Combineren met sneeuwklokjes

Combineer sneeuwklokjes eens met winterakonietjes, kerstrozen of het bonte blad van de dovenetel (Lamium maculatum).

Bestel hier direct sneeuwklokjes.