Gladiolen planten, of eigenlijk poten, doet u in de lente. Deze zomerbollen met prachtig gevormde bloemen in frisse kleuren, bloeien in de zomer. Het is ook een prachtige snijbloem. Lees hier meer over bijzondere soorten en hoe u ze plant.

Gladiolen zijn een van de mooiste zomerbloeiende knolgewassen. Er zijn veel verschillende kleuren verkrijgbaar, en zelfs tuinvormen met tweekleurige bloemen. De bloemen blijven erg lang mooi op de vaas en zijn dan ook geliefd voor tuinboeketten. Deze perfecte snijbloem mag daarom niet ontbreken in een plukborder of in de snijbloemenhoek. De bloemen aan lange, stevige stelen bloeien van onder naar boven. Zijn ze uitgebloeid in de tuin verwijder dan de bloemsteel.

Soorten gladiolen

Gladiolen planten

Plant gladiolen eind april of begin mei in de tuin, zodat u in de zomer kun genieten van de prachtige bloemen. De dikke wortels lijken op bollen, maar officieel zijn het knollen. Kies een zonnige plek en zet de knollen 7-10 cm diep in de grond en op 10 cm van elkaar. Geef meteen wat tuinmest. Een vruchtbare, goed doorlatende grond geeft het beste resultaat. Geef tijdens de groei regelmatig extra water. De lange bloemstengels hebben mogelijk steun nodig. 

Gladiolen zijn niet tegen vorst bestand, in de herfst moeten ze daarom opgerooid worden en vorstvrij bewaard. Pas op met late nachtvorsten in het voorjaar.

Gladiolen in pot

Wilt u genieten van een vroege bloei plant de bollen van gladiolen dan begin april in een pot en zet ze op een warme plek. De bollen zullen dan al uit gaan lopen. Ze kunnen vanaf half mei met pot en al in de border worden ingegraven (eventueel pas als ze bloeien). In het najaar kan de pot opgegraven worden en vorstvrij bewaard. Het is natuurlijk ook leuk de bollen in een decoratieve pot te planten en die op het terras te zetten. Vooral de lagere soorten zijn prachtig in een pot.

Broedbolletjes van gladiolen

TIP Vaak vormen gladiolen kleine ‘broedbolletjes’, hier kunnen weer nieuwe planten uit groeien.

Andere prachtige zomerbollen zijn dahlia en lelie, deze hebben wij ook in ons sortiment. Bekijk hier alle bloembollen.

Exclusief geschreven door Modeste Herwig voor Directplant.