Dahlia planten kan in een pot of in de volle grond. Als u ze in pot poot kunt u de bloemen voortrekken en al eerder van bloei genieten. Hoe en wanneer u dahlia poot leest u hier.

Dahlia's zijn weer helemaal terug van weggeweest. Het zijn sterke, rijke en lange bloeiers die een kleurrijke aanvulling vormen in de nazomerborder. De bloeitijd van dahlia’s en andere knolgewassen wordt voor een belangrijk deel bepaald door de planttijd. Zet u de knollen eind mei in de volle grond, dan zullen de bloemen pas in de nazomer en het najaar verschijnen. Het is echter ook mogelijk om de knollen voor te trekken.

Dahlia voortrekken

Plant de knollen in maart in een pot en zet weg op een warme plek. Bijvoorbeeld in de bijkeuken, op zolder of in een verwarmde kas. Potgrond is prima geschikt om ze in te laten groeien, hou de grond matig vochtig. Door de hogere temperatuur gaan de knollen nu al uitlopen. Omdat ze beslist niet tegen de vorst kunnen is het belangrijk ze tot begin mei binnen te houden. Laat de jonge planten dan langzaam wennen aan een lagere temperatuur (afharden). Zet de pot met dahlia’s steeds wat langer buiten. Tot half mei kunnen er nog nachtvorsten zijn, houd de jonge planten tot die tijd dus nog in de gaten. In de zomer zullen het al forse planten geworden zijn, vanaf juli kunnen de eerste bloemen verschijnen. Geef dahlia in pot voldoende water.

Dahlia planten

Dahlia planten

Knollen die zijn voorgetrokken kunt u vanaf half mei in de volle grond uitplanten. Zet de knollen in voedzame, humusrijke grond op een zonnige plek. Bescherm jonge uitlopers als er nog late nachtvorsten zijn. Graaf een ruim plantgat, haal de dahlia voorzichtig uit de pot en plant op dezelfde diepte in de volle grond uit. Bedek met een paar centimeter aarde. Dahliaknollen die niet zijn voorgetrokken kunt u vanaf half april direct in de volle grond planten, ze zullen dan aan het eind van de zomer bloeien.

TIP Probeer leuke combinaties te maken, bijvoorbeeld met herfstasters, siergrassen of eenjarigen zoals cosmea. U kunt de dahlia’s ook in de pot laten staan en pas op de juiste plek zetten als ze bloeien. De bloemen zijn lang houdbaar op de vaas, de dahlia is daarom een perfecte snijbloem.

Dahlia’s verzorgen

Geef een dahlia ruim water, de grond mag niet uitdrogen. Bij hoge dahlia’s is het nodig om de stengels te steunen. Knip uitgebloeide weg en geef tijdens de groei regelmatig voeding voor een extra rijke en lange bloei.

Meer dahliabloemen door toppen

Zodra dahlia wat hoger is, met twee tot drie bladparen, knijpt of knipt u de top uit de plant. Daardoor gaat de plant vertakken en ook meer bloemknoppen aanmaken. In de zomer zullen het al forse planten geworden zijn, vanaf juli kunt u de eerste bloemen verwachten. Knip gerust de bloemen voor in de vaas, de plant zal dan weer nieuwe uitlopers maken. Uitgebloeide bloemen verwijderen geeft hetzelfde effect.

TIP Dahlia houdt van voedzame grond en een zonnige plek. Controleer of de plant niet te droog staat.

Dahlia's zijn leverbaar van januari tot in mei. Lees ook hoe u dahlia knollen in de winter bewaart. Bekijk hier alle dahlia’s in ons sortiment