Water geven is in de zomermaanden een terugkerend klusje. Vooral als u veel planten in pot heeft, moet u vaker zelf water geven. Investeer bijvoorbeeld in een tuinslang met haspel, vaste sproeiers of aansluitpunten voor uw tuinslang. Lees hier hoeveel, wanneer en hoe u het beste planten water kunt geven. 

Net als mensen hebben planten water en voeding nodig. Vooral in de warme en droge zomermaanden kan er aardig wat tijd zitten in water geven. Vooral als u een terras vol potten hebt is sjouwen met een zware gieter niet ideaal. Besteed daarom liever één keer wat tijd aan het plaatsten van een haspel met tuinslang. Dat scheelt in de loop van de zomer erg veel werk. Over het algemeen geldt dat het beter is om eens in de week veel water te geven en niet elke dag een beetje. Let ook op de waterbehoefte van de planten; een plant die gewend is aan droge grond, zoals bijvoorbeeld lavendel, heeft minder water nodig dan een tropische plant die gewend is om steeds een stevige bui over zich heen te krijgen. Op het plantenlabel staat meestal genoeg informatie over de verzorging van de plant, zoals standplaats, water geven, bemesten en snoeien. Bewaar de plantenlabels van uw planten, zo weet u altijd hoe u uw planten het beste kunt verzorgen.

TIP In de winter gaan planten in rust en hebben ze minder water nodig. Bij vorst geen water geven. 

Water voor planten in pot

Planten in pot moet u regelmatig water geven. Regenwater komt lang niet altijd bij de plant, omdat het blad als een paraplu werkt en het regenwater zo niet bij de potgrond komt. Potten, zowel hoog als laag geplaatst, zijn makkelijk water te geven met een speciaal opzetstuk voor de tuinslang. De broeskop aan een metalen staaf kan tussen de planten door gestoken worden, zodat u ook bij de potten kunt die achteraan staan. Het is aan te raden eenjarigen en rijk bloeiende vaste plant regelmatig plantenvoedsel te geven, dit gaat handig door het in een gieter door het water te mengen. 

  • Geef liever een keer week veel water dan elke dag een beetje, zo kan water ook onderin de pot bij de wortels komen. Laat de grond niet uitdrogen. Bij droog en warm weer is meerdere keren per week water geven aan te raden. 
  • Check of de potgrond droog is door even uw vinger erin te steken, soms is alleen de bovenlaag droog. 
  • Geeft u te veel water dan stroomt dit onderaan de pot er weer uit en is er niks aan de hand, daarom zijn afvoergaten in buitenpotten zo belangrijk. Zitten er geen gaten in nieuwe potten, maak deze er dan zelf in!  
  • Geef in elk geval tijdens de bloeitijd vloeibare plantenmest door dit toe te voegen aan een gieter. Check de verpakking voor de hoeveelheden. 

TIP Als u de potgrond bedekt, droogt het niet zo snel uit en hoeft u minder water te geven. Dat kan met boomschors, cacaodoppen, steentjes, etc. 

Bekijk hier onze video over het verzorgen van planten in pot.  

De border en het gazon water geven

Hebben de border en het gazon regelmatig water nodig, plaats dan het liefst vaste sproeiers, of in ieder geval vaste aansluitpunten. Een kwartier met de tuinslang in uw hand staan is lang, maar de planten hebben dan vaak nog niet voldoende water gekregen. Het is beter om in één keer wat langer water te geven, bijvoorbeeld een uur achter elkaar zodat het water goed in de grond kan trekken, dan om elke dag maar eventjes water te geven. Er zijn verschillende automatische watergeefsystemen op de markt die het water geven vergemakkelijken. 

  • Leg bij struiken of bij grote vaste planten gerust een tijdje de tuinslang bij de wortels. Water zakt weg in de grond en kan zo de dieper gelegen wortels bereiken. Juist in de zomer als planten volop energie nodig hebben om te bloeien hebben ze genoeg water nodig. 
  • Gaat u planten, struiken of bomen uit pot planten in de zomer, dompel de plant dan even in een emmer water voordat u deze uit de plastic container haalt. Komen er geen bellen meer boven, dan is de grond verzadigd.
  • Geef na het planten meteen een plons water. Maak bijvoorbeeld een dijkje van aarde rondom de plant en giet hier het water in, zo stroomt het niet weg. 
  • Na aanplant moeten de wortels herstellen en settelen, hiervoor is voldoende water nodig. Geef nieuwe aanplant dan ook regelmatig water en laat de plant niet verdrogen. 
  • Een nieuw aangelegd gazon van zoden heeft wel vier tot zes weken nodig om te wortelen, en mag dagelijks besproeid worden. Daarna is één keer per week een avond genoeg. 

Ook interessant: wanneer en hoe de tuin bemesten

Regenton bespaart water

Is er een mogelijkheid voor het plaatsen van een regenton, dan kunt u beschikken over zacht water met een goede temperatuur. Prima voor de kamerplanten en planten in de kas, bovendien bespaart een regenton op leidingwater. Met een speciale regentonpomp kan het water uit de regenton ook naar een sproeier gebracht worden.

TIP Geef ’s avonds water. Overdag zal het water sneller verdampen door de warme zon. 

Lees hier andere artikelen over het verzorgen van uw tuin.