Dahlia's zijn weer helemaal terug van weggeweest. Het zijn sterke, rijke en lange bloeiers die een bijzondere aanvulling vormen in de nazomerborder. Tot aan de eerste nachtvorsten bloeien ze door.

Door de opvallende bloemen te combineren met bescheidener herfstbloeiers, bladplanten en siergrassen ontstaat een prachtig effect. Er zijn zeer veel kleuren verkrijgbaar, zet ze echter niet allemaal door elkaar en kies liever voor een beperkt kleurenschema. Kijk in de herfst eens naar de border en kies alvast een mooie dahlia. Bijvoorbeeld de diep donker rode Dahlia ‘Arabian Night’, de sterke, fris roze Dahlia ‘Gerry Hoek’ of de laag blijvende witte dahlia met enkele bloemen Dahlia ‘Sneezy’.

Dahlia oprooien en bewaren

De knollen van dahlia’s zijn niet tegen vorst bestand. U kunt het risico nemen ze in de grond te laten. Dek de grond dan af met een laag afgevallen blad. Maar het is mogelijk dat u in het voorjaar ontdekt dat de knollen bevroren zijn, zeker als er weer een strenge winter komt. Daarom is het aan te raden de dahliaknollen op te rooien en vorstvrij te bewaren.
  1. Wacht tot er een flinke nachtvorst komt en de plant bovengronds bevroren is.
  2. Knip alle stengels 10 cm boven de knol af, veeg de aarde er af en laat de knollen een tijdje goed drogen.
  3. Bevestig een naametiket aan de stengels, zo weet u volgend voorjaar nog om welke dahlia het gaat.
  4. Bewaar de knollen op een koele en vorstvrije plaats (kelder) in een kistje of kartonnen doos met kranten.
  5. Controleer regelmatig of de dahliaknollen niet te droog of te vochtig liggen.

In het voorjaar kunnen de dahlia’s weer naar buiten. Wil u eerder genieten dan kunt u Dahlia eerder in bloei trekken door ze in pot te zetten. 

Bekijk alle soorten dahlia in ons sortiment

Geschreven door Modeste Herwig, exclusief voor Directplant.