Bewaar knollen en zomerbloeiende bloembollen op een vorstvrije plek. Controleer ze gedurende de winter eens per maand. Komen de knollen en bloembollen goed de winter door, dan heeft u er volgend jaar opnieuw plezier van.

Knollen van dahlia's, Canna, begonia en gladiool en zomerbollen zoals die van de lelie kunt u prima bewaren tot de volgende lente. Als ze zijn uitgebloeid en de eerste nachtvorst dient zich aan, rooit u ze. Knip eventueel de stengels tot circa vijftien centimeter af. Bewaar ze op een vorstvrije en donkere plek. Gebruik bijvoorbeeld een oude krant of turfmolm om ze in te bewaren. Zolang bloembollen of knollen niet opnieuw geplant zijn, kunt u ze het beste in de winter maandelijks controleren.

Bloembollen vorstvrij bewaren

Als bloembollen te nat liggen gaan ze schimmelen. Vernieuw in dat geval de turfmolm of ander materiaal waarin ze bewaard worden en laat de knollen eerst goed drogen voordat u ze terug legt. Is het te droog of te warm, dan verschrompelen de knollen. Het 'velletje' ziet er rimpelig uit en de knollen of bollen voelen niet meer helemaal stevig aan. Met een plantenspuit kunt u ze in dat geval licht vochtig maken.  

Zorg voor voldoende ventilatie en een constante temperatuur van 4 tot 7 graden. Met zo'n goede verzorging komen ze prima de winter door, zodat uw bollen en knollen weer voor veel bloemen zullen zorgen.  

Opnieuw planten

In april kunt u de bloembollen en knollen weer tot leven wekken door ze op te potten in licht vochtige aarde en ze op een warme plek te zetten. Of u kunt ze vanaf half mei weer in de volle grond poten. Lees hier hoe u dahlia's kunt voortrekken

Kies en bestel hier bloembollen.