Vlinders lokt u door de juiste beplanting in uw tuin te planten. Deze planten bieden nectar aan vlinders en andere nuttige insecten zoals bijen.  

Er leven in Nederland 53 soorten dagvlinders. Ruim twintig soorten komen vrij algemeen voor in ons land. U kunt uw tuin vlindervriendelijk maken door te zorgen voor de juiste beplanting. Vlinders leven van nectar. Deze zoete stof zit niet in alle planten, hieronder de top 10 van geschikte planten gegeven door de Vlinderstichting. 

Top 10 planten voor vlinders 

 1. Vlinderstruik (Buddleja
 2. IJzerhard (Verbena bonariensis
 3. Beemdkroon (Knautia arvensis
 4. Damastbloem (Hesperis matronalis) 
 5. Hemelsleutel (Sedum spectabile
 6. Herfstaster (Aster novi-belgii
 7. Koninginnenkruid (Eupatorium purpureum
 8. Lavendel (Lavandula
 9. Vaste muurbloem (Erysimum)
 10. Enkelbloemige afrikaantjes (Tagetes) éénjarig

Tips voor vlinderplanten

 • Plant nectarrijke planten op een zonnige en zoveel mogelijk windvrije plek. Vlinders zijn koudbloedig en zoeken de warmte op. 
 • Ze houden ook van afwisseling en variatie. Vlinders oriënteren zich met behulp van planten in een tuin, zoals wij bijvoorbeeld aan de hand van bepaalde gebouwen weten waar we zijn. Breng daarom variatie aan in de hoogte van de planten, zodat vlinders er hun weg kunnen vinden.
 • Hoogteverschillen tussen planten creëren vaak ook meer beschutte plekjes, waar vlinders graag gebruik van maken. Ook in de winter zoeken ze beschutte hoekjes tussen planten op. Laat daarom uitgebloeide planten in de winter staan. 
 • Zorg daarnaast voor planten waar rupsen van kunnen eten, dit zijn waardplanten. Damastbloem en vlinderstruik zijn zowel rijk aan nectar als voedsel voor sommige rupsen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het laten staan van brandnetels.

Een goede vlindertuin bloeit in verschillende seizoenen en biedt nectar van lente tot herfst. Ook goed voor bijen en andere insecten!

De Vlinderstichting maakt zich sterk voor het behoud en herstel van vlinders en libellen in Nederland en Europa. Kijk op de website van de Vlinderstichting voor meer tips om uw tuin vlindervriendelijk te maken.