Ze zijn maar klein, insecten spelen echter een belangrijke rol in de tuin. Insecten bestuiven de bloemen, eten veel diertjes waar wij last van hebben (zoals luizen) en vormen op hun beurt weer een voedselbron voor onder andere vogels.

Een tuin die keurig netjes is opgeruimd zal niet zo aantrekkelijk zijn voor deze nuttige beestjes, zoals lieveheersbeestjes, vlinders en bijen. Zij trekken zich juist graag terug in allerlei holletjes, tussen takken en dode stengels, om voor nakomelingen te zorgen. Maak de tuin daarom vooral niet te netjes. Je kunt bovendien makkelijk zelf extra nestgelegenheid creëren voor bijen.

Stapel een zogenaamd ‘insectenhotel’ op de grond van bijvoorbeeld holle bakstenen, stukken hout waar u gaten in boort, bosjes riet of andere holle stengels. Of maak een eenvoudig kastje dat gevuld is met bosjes riet en bamboestengels. Een conservenblikje vormt ook een goede basis. Dek het hotel eventueel af me dakpannen, om inregenen te voorkomen. Er zijn ook veel decoratieve kant-en-klare modellen te koop. Hang deze logeergelegenheid voor insecten zo'n twee meter hoog, het liefst warm en zonnig op het zuidwesten, en laat het minstens een jaar hangen.

TIP Voor vlinders zijn speciale vlinderkastjes te koop, hier kunnen bepaalde vlinders in overwinteren.

Lees hier meer artikelen over dieren in de tuin.