Amberbomen zijn bekend om hun herfstkleuren, van goudgeel tot diep purperrood. 

Amberboom (Liquidambar styraciflua) komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en kleurt in het najaar samen met de esdoorns de beroemde ‘Indian Summer’. In de bast zit een gele hars, die op amber lijkt. Het blad is handvormig gelobd zoals dat officieel heet, het is eigenlijk een ster met vijf punten. Als je het tussen je handen wrijft komt er een typische geur vrij. De herfstkleur is opvallend: alle tinten geel, oranje, rood en purper komen vaak tegelijkertijd voor aan één boom. De takken groeien grillig en vormen een fraai silhouet tegen de lucht. De takken hebben meestal kurklijsten, dit zijn harde richels aan de takken. Hier is een amberboom goed aan te herkennen. De bloemen vallen niet zo op, maar de hangende, bolvormige vruchthoofdjes des te meer. Ze hebben puntige uitsteeksels, heel apart.

Als het gaat om de herfstkleur is de amberboom toch echt een van de mooiste bomen voor de tuin. Is er genoeg ruimte, plaats deze schoonheid dan als solitair in het gazon. Het is ook mogelijk de amberboom te combineren met andere bomen, zoals Clerodendrum en Cornus. Of combineer Liquidambar met taxushagen en buxuswolken. Onder de boom kunnen bodembedekkers groeien, zoals maagdenpalm (Vinca), klimop (Hedera) en Pachysandra.

Soorten amberboom 

De amberboom is een langzame groeier, maar de gewone soort wordt uiteindelijk toch te groot voor de gemiddelde tuin. Kiest u een amberboom voor uw tuin kies dan liever een van de cultivars. Kijk eerst eens naar de gewenste groeiwijze. De amberboom ‘Worplesdon’ heeft een piramidale kroon en een mooie herfstkleur. Na verloop van tijd ongeveer 8 meter hoog. De amberboom is prima te snoeien en daarom ook in speciale vormen te koop. Een leiboom van Liquidambar styraciflua is zeker bijzonder, vooral natuurlijk in de herfst. Maar het handvormige blad is al vanaf het voorjaar decoratief. Het is ook mogelijk de amberboom als dakboom te kweken, zo vormt het blad een natuurlijke parasol boven uw terras. Liquidambar styraciflua ‘Gum Ball’ heeft een bolvormige kroon boven op een lange stam. Deze vorm groeit vanzelf bolvormig en hoeft niet gesnoeid te worden. De tuinvorm Liquidambar styraciflua ‘Variegata’ (tot 8 meter hoog) heeft witbonte bladeren, deze vorm valt dus ook in het voorjaar en de zomer al op.
 

Amberboom als struik

Wilt u niet een grote boom in de tuin, maar wel genieten van de spectaculaire herfstkleur? Kies dan een amberboom die als struik gekweekt is. Door jaarlijks snoeien wordt de struik niet te groot. Liquidambar ‘Gum Ball’ is zelfs als kleine bolvormige struik verkrijgbaar (zonder stam), en in deze vorm erg mooi in een border toe te passen. Zelfs in een royale kuip zal deze compacte cultivar prima groeien. Verplanten wordt overigens niet zo goed verdragen door de amberboom.

Standplaats en verzorging 

Liquidambar groeit in elke goede, niet al te droge tuingrond. Snoeien is niet per se nodig. Is het toch gewenst om wat kleinere zijtakken van de amberboom te snoeien, dan kan dit goed in de zomermaanden. Moeten er dikkere takken verwijderd worden doe dit dan in het najaar of in de winter (mits het niet vriest). Haal van takken die erg dicht op elkaar groeien de slechtst geplaatste weg. Ook mag de kroon niet te dicht worden, verwijder kruisende takken of takken die naar binnen groeien. Soms is het nodig om bij een opgroeiende boom een dubbele top verwijderen, doe dit het liefst zo snel mogelijk.

Bekijk hier al onze amberbomen.