Berk (Betula) - bijzonder om zijn bast

Berk (Betula) - bijzonder om zijn bast

De sierlijke berk (Betula) heeft fijn blad, katjes in het voorjaar, een opvallende gele herfstkleur én een fraaie stam. Een boom met veel sierwaarde voor de tuin.

De gewone soort wordt voor een gemiddelde tuin snel te groot, maar gelukkig zijn er diverse tuinvormen die kleiner blijven. De twijgen zijn dun en bewegen altijd in de wind, het driehoekige blad is vrij klein. De schors is bij de meeste soorten wit, zeker aan de wat jongere stammen. Wilt u optimaal genieten van de witte schors maak deze dan af en toe schoon met water en een spons.

Berken snoeien

Snoeien is over het algemeen niet nodig en bederft al snel de sierlijke vorm van deze boom. Wilt u toch snoeien doe dit dan in juni-juli.

Ook interessant: blog over de mooiste siertakken 

4 berken met mooie basten

 1. Chinese berk, Betula albosinensis. Deze berk heeft een vrij brede kroon en een prachtige witroze bast. Hoogte tot 8 meter.
 2. Zwarte berk, Betula nigra. Een vaak meerstammige boom met een opvallende roestbruine tot bijna zwarte bast. De schors is ruig en krullend, maar bladdert niet echt af. Voor niet te droge bodem, kan zelfs in vochtige grond groeien. Hoogte tot 15 meter
 3. Gewone berk, Betula pendula. Dit is de soort met de witte stam die je ook in onze bossen ziet. Hoogte tot 20 meter. ‘Fastigiata’ is de zuilberk, de kroon groeit van nature heel smal, perfect dus voor een kleine tuin. ‘Long Trunk’ heeft een witte stam en extra lange takken die afhangen. ‘Laciniata’ heeft ingesneden blad. ‘Tristis’ is de treurberk, de takken hangen sierlijk af (doorgaande top). ‘Youngii’ is de prieelberk, bovenaan de stam staan de takken bijna horizontaal af, wordt niet hoger dan ca. 3 meter (geen doorgaande top).
 4. Himalayaberk, Betula utilis. Een niet al te grote boom die zich vaak al vlak boven de grond vertakt. De mooiste als het gaat om de witte schors. Hoogte tot 12 meter. Betula utilis ‘Doorenbos’ blijft wat kleiner, bij de variëteit Betula utilis jacquemontii is de stam extra mooi wit.

Tip De berk is ook als dakboom verkrijgbaar, speciaal omdat deze snoeivorm niet veel wordt aangeboden. De dunne twijgen en het kleine blad maken deze snoeivorm heel sierlijk.

Bekijk hier direct al onze bomen

Tekst: Modeste Herwig

Gerelateerde producten
 1. Chinese berk (Betula albosinensis)
  Chinese berk (Betula albosinensis)
  Waardering:
  80%
  Vanaf € 108,08
 2. Meerstammige Berk (Betula pendula)
  Meerstammige Berk (Betula pendula)
  Waardering:
  85%
  Vanaf € 79,50
 3. Witte Berk (Betula utilis 'Doornbos')
  Witte Berk (Betula utilis 'Doornbos')
  Waardering:
  83%
  Vanaf € 67,29
4 years ago
Reacties
Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Plaats een nieuwe reactie

Scroll to top