Een vaak gehoorde klacht is dat een blauweregen (Wisteria) niet of slecht bloeit. Het kan 2-3 jaar duren voor een cultivar van de Wisteria gaat bloeien, maar soms komt die bloei nooit. In dat geval is er meestal sprake van een zaailing, vaak van Wisteria floribunda. Daarom is het belangrijk om een goed benaamde plant aan te schaffen, dan ben je zeker van een rijke bloei. Vervang een slechte bloeier liever door een van de mooie benaamde tuinvormen, die vegetatief vermeerderd zijn door stekken of enten.

Waarom bloeit mijn blauweregen niet

Slecht of helemaal niet bloeien kan ook komen door:

1. verkeerd snoeien. De bloemknoppen openen zich op takken die vorig jaar gevormd zijn. Snoei je deze in het voorjaar helemaal af dan verwijder je daarmee de bloemknoppen.
2. de plant is uitgedroogd. Geef water in droge perioden, vooral in juli-september omdat dan de bloemknoppen gevormd worden.
3. voorjaarsvorst heeft de knoppen beschadigd, neem voor een koude plek liever de wat later bloeiende W. floribunda.
4. te veel schaduw, er worden dan nauwelijks bloemknoppen gevormd. In de volle zon zal de bloei het rijkst zijn.
5. te arme en droge grond, zorg voor voldoende water en voeg patentkali toe in het voorjaar. Lichte, humusrijke en kalkhoudende grond heeft de voorkeur.

TIP Meestal is bij een geënte plant onderaan de stam een verdikking te zien. Wilde scheuten vanuit de wortels van de Wisteria, onder de entplek, zullen niet of nauwelijks bloeien, verwijder ze daarom.

Lees meer over: waarom bloeit mijn plant niet?

witte blauweregen

De mooiste blauweregen

  • Wisteria sinensis ‘Prolific’. Violetblauwe bloemen in dik gevulde trossen tot 30 cm. Bloeit al vanaf een jonge leeftijd en bloeit vaak ook door in de zomer. Perfect voor een pergola. Zwak geurend.
  • Wisteria brachybotrys. De vlinderbloemen zijn vol violet van kleur en zitten in 10-15 cm lange trossen. Ook het zacht behaarde blad is prachtig.
  • Wisteria floribunda ‘Shiro-noda’ (synoniem: ‘Longissima Alba’). Zuiver witte bloemen in 60 cm lange trossen, de beste witte.
  • Wisteria floribunda ‘Domino’ (synoniem: ‘Issai’) bloeit al op jonge leeftijd met lichtviolette bloemen in 20-30 cm lange trossen, lange bloeiperiode van half mei tot begin juni. Lichte geur.

TIP  Probeer ook eens een Wisteria op stam!

Lees meer over: blauweregen snoeien

Ga direct naar alle blauweregen in ons assortiment.