Een boom in een pot planten kan heel goed. Eigenlijk kan vrijwel alles wat in de volle grond geplant wordt, ook in een pot als de pot maar groot genoeg is!

Kan een boom in een pot

Ook op een terras, balkon of dakterras kunt u genieten van een mooie boom door deze in een ruime pot te planten. Soorten die klein blijven zijn het meest geschikt voor een pot. Maar ook soorten die normaal gezien uitgroeien tot een grote boom kunt u in een pot kweken. Door regelmatig snoeien blijven ze klein. Dat geldt bijvoorbeeld voor de beuk, deze kan goed in vorm gesnoeid worden. Bovendien zal een boom in pot altijd kleiner blijven omdat de wortels beperkte ruimte hebben.

Stamboompje in pot

Bomen die bovenaan de stam een compacte bol vormen zijn heel geschikt voor een pot. Deze stambomen worden door de kweker al in de juiste vorm opgekweekt. Door ze jaarlijks te snoeien blijft de kroon compact. Geschikt zijn bijvoorbeeld: de bolliguster, bontbladige olijfwilg, glansmispel, haagbeuk, hulst, Portugese laurier en zelfs een blauwe regen op stam is mogelijk.

Hoe groot moet de pot zijn voor een boom

Neem voor een boom de pot of kuip liefst zo ruim mogelijk, minimaal 70 cm diep. Over het algemeen zal de wortelkluit net zoveel ruimte innemen als de kroon van de boom. Alleen met een goede verzorging zal de boom goed presteren in de pot.

Boom in pot planten

Heb je een geschikte en ruime pot gevonden dan kun je de boom gaan planten in pot. Dat werkt hetzelfde als kleine planten in pot planten:

 • Zorg dat er gaten aan de onderkant van de pot zitten. Boor deze desnoods zelf. Dit zorgt ervoor dat overtollig water kan weglopen. 
 • Strooi een dikke laag hydrokorrels onderin de pot. 
 • Voeg potgrond toe. Hierin zitten al voedingsstoffen voor de eerste maanden en daarmee geef je de boom een goede start.
 • Zet de boom net zo hoog in de pot als deze op de kwekerij stond. Denk eraan dat de aarde nog iets zal inzakken. 
 • Vul aan met aarde en druk aan. Geef direct voldoende water.

Boom in pot verzorgen

 • Geef regelmatig water zodat de aarde niet uitdroogt. 
 • Bemesting is ook nodig voor een goede groei. 
 • Verwijder de toplaag van de potgrond in het vroege voorjaar. Vul aan met een nieuwe laag van verse potgrond, vermengd met boom- en heesterbemesting. 
 • Afhankelijk van de soort zal er regelmatig gesnoeid moeten worden.

Welke kleine bomen kunnen in een pot

 1. Appelbomen, Malus domestica
 2. Amandelboompje, Prunus triloba
 3. Beuk, Fagus sylvatica
 4. Blauweregen, Wisteria sinensis (op stam)
 5. Den, Pinus sylvestris
 6. Dwergkers, Prunus avium
 7. Liguster, Ligustrum ovalifolium
 8. Olijf, Olea europaea
 9. Krentenboompje, Amelanchier lamarckii
 10. Portugese laurier, Prunus lusitanica 
 11. Sierpeer, Pyrus salicifolia ‘Pendula’
 12. Wilg, Salix integra ‘Hakuro-nishiki’

Bekijk direct alle kleine bomen en planten op stam in onze webshop. 

Tekst en fotografie: Modeste Herwig. Foto: Prunus lusitanica 'Angustifolia' in bloei.