Bosplantsoen is een verzamelnaam voor verschillende inheemse heesters. Een bosplantsoen heeft een natuurlijke uitstraling.

Bosplantsoen is een groep houtige planten die al lang in Nederland voorkomen. Naast deze inheemse soorten worden er ook uitheemse heesters gebruikt bij de aanleg van een bosplantsoen. Bosplantsoenen worden vaak door gemeenten aangelegd en onderhouden.

Bosplantsoen in de tuin

Voor in de eigen tuin zijn de wat wildere en natuurlijke heesters ideaal om een afscheiding of windbreking mee aan te leggen. Het toevoegen van sierheesters zorgt voor meer variatie in de verschillende seizoenen.

Voordelen bosplantsoen

 • Bosplantsoenen groeien redelijk snel dicht en vormen zo een gesloten afscheiding of windbreking. 
 • Bosplantsoen biedt beschutting en voedsel voor vlinders, vogels en zoogdieren.
 • Vraagt niet veel onderhoud. Behalve eens in de circa vijf jaar uitdunnen en delen wegsnoeien.

Soorten heesters en bomen in het bosplantsoen

 1. Appelbes (Aronia melanocarpa) Een bladverliezende struik. Witte bloemen en zwarte vruchten.
 2. Bittere wilg (Salix purpurea ‘Nana’) Heeft smalle grijsgroene blaadjes. Zeer winterhard.
 3. Duinroos (Rosa pimpinellifolia) Bloeit in mei en juni met crèmekleurige, soms roze, bloemen. De rozenbottels zijn zeer rijk aan vitamine C en kunnen in de keuken gebruikt worden.
 4. Hazelaar (Corylus avellana) Deze heester bloeit als er nog geen bladeren aanzitten, een zogenaamde ‘naaktbloeier’. De katjes bloeien in januari. Eetbare hazelnoten.
 5. Hondsroos (Rosa canina) Inheemse roos. Bloeit in juni en juli met witte of roze bloemen.
 6. Lijsterbes (Sorbus aucuparia) een kleine boom, rijk bloeiende roomwitte platte bloemschermen, in de nazomer en het najaar fel gekleurde vruchten die zeer geliefd zijn bij trekvogels. 
 7. Krentenboompje (Amelancher lamarckii) Komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar wordt al eeuwen in Nederland aangeplant. Bloeit met kleine witte bloesems. In het najaar mooi herfstblad en vruchten waar vogels van houden.
 8. Rimpelroos (Rosa rugosa 'Alba') Bloeit van mei tot september, soms tot eind november. De bloemen hebben een gouden hart. Geurend. Goudgele herfstkleur en helderrode bottels.
 9. Rimpelroos (Rosa rugos 'Rubra') Rosa rugos 'Rubra' geeft grote enkele rode bloemen met een zoete geur. Grote rode bottels.
 10. Rimpelroos (Rosa rugosa) Rosa rugosa is een sterke roos veel in duinen staat. Bestand tegen zeewind en kan in zandgrond geplant worden. Vormen vaak dichte groepen struiken.
 11. Rode kornoelje (Cornus sanguineum) Heeft donkerrode twijgen. De herfstkleur is bleekgroen tot donkerrood.
 12. Sleedoorn (Prunus spinosa) Staat veel langs wegen, in houtwallen of windsingels.
 13. Vlier (Sambucus nigra) In het voorjaar roomwitte bloemschermen. In de herfst zwarte bessen. Gebruik van bloesem én bes in de keuken.
 14. Wilde kardinaalsmuts (Euonymus europaeus) Komt van nature voor in de Benelux. De bladverliezende plant heeft rode vruchten die de vorm hebben van een kardinaalsmuts. Het zaad wordt door vogels verspreid.
 15. Zomereik (Quercus robur) Een zeer langlevende, Europese, hardhout leverende boom.

 Bekijk hier ons aanbod voor een bosplantsoen.