Bottelroos en rozenbottel

Bottelroos en rozenbottel

Bottelrozen zijn botanische of wilde rozen waaraan bottels verschijnen. Een rozenbottel is mooi om te zien; ze kunnen groot of klein zijn, rood, oranje of zelfs zwart kleuren. 

Bottelroos soorten

Een rozenstruik wordt meestal aangeplant vanwege de fraaie bloemen. De botanische soorten vormen ook echter rozenbottels die in het najaar prachtig oranje, rood of zelfs zwart kleuren. 

 • De grootste bottels zijn te zien bij de Japanse bottelroos of rimpelroos, Rosa rugosa. Deze sterke struik heeft roze, rozerode of witte bloemen en grote rode bottels. Prachtig om een haag van te maken.
 • Rosa glauca heeft kleinere, maar heel fraaie rode bottels.
 • Bij Rosa moyesii zijn de grote oranje bottels flesvormig, in juni vormt deze soort enkele witte bloemen. Mooi om in een ruime border te zetten.
 • De sterke duinroos (Rosa pimpinellifolia) heeft kleine zwarte bottels.
 • Er zijn ook klimrozen die leuke bottels maken. Dat geldt vooral voor de ramblers, zoals Rosa ‘Paul’s Scarlet Climber’.

Rozenbottels zijn decoratief in de tuin en in boeketten, maar u kunt ze ook verwerken worden tot jam of gelei. Ze bevatten heel veel vitamine C. Verwijder wel het pluizige binnenste gedeelte van de bottels.

Lees hier meer over: de wilde roos of botanische roos en hun bottels

Rozenbottel in de tuin

Een bottelroos is op allerlei manieren toe te passen in de tuin. De kleine soorten verdienen een plaatsje in de border. Voor royale borders en heesterborders zijn de forse heesterrozen prima geschikt.

Klimrozen zijn goed toe te passen langs een pergola, een klimelement, als boomklimmer of tegen het huis. De stekelige struiken zijn ook uitstekend geschikt voor een losse bloeiende haag. Kies hoge soorten voor een forse haag in een grote tuin. De lagere soorten kunnen ook prima in een wat kleinere tuin toegepast worden.

Vanaf eind mei verschijnen de bloemen, in de nazomer is de haag versierd met glanzende rozenbottels. Een bottelroos mag ook niet ontbreken in een vogeltuin.

Ga direct naar ons assortiment rozen

Geschreven door Modeste Herwig, exclusief voor Directplant. 

Gerelateerde producten
 1. Duinroos (Rosa pimpinellifolia)
  Duinroos (Rosa pimpinellifolia)
  Waardering:
  95%
  Vanaf € 2,75
 2. Rimpelroos (Rosa rugosa 'Rubra')
  Rimpelroos (Rosa rugosa 'Rubra')
  Waardering:
  87%
  Vanaf € 9,75
5 years ago
Reacties
Willem
1 year ago at 08:48
Wij willen graag een rozenbottelplant kopen zodat wij de rozenbottels aan onze vogels kunnen geven. kunt u ons misschien zeggen welke daarvoor het beste is. Vriendelijke groet, Willem en Ilona
Bezoeker
1 year ago at 08:48
Vanwege onze vakantiesluiting kunnen wij u nu pas antwoorden. Excuus. De botanische rozen - wilde rozen - krijgen de meeste bottels. De Rosa rugosa, Rosa glauca, Rosa moyesii, Rosa pimpinellifolia.
Dick
7 maanden geleden at 21:20
In het boek Rozen encyclopedie (uitgave Konemann ,. publicatie 2006) wordt op pagina 16 de 'Rosa sugata' genoemd. Kan die ik dat boek verder ook niet vinden. Is dat wellicht een verouderde naam en is die hernoemd?
Bezoeker
7 maanden geleden at 21:20
Ik kan u helaas ook niet verder helpen. Deze roos is niet bij ons bekend. Het zou inderdaad een oude naam kunnen zijn of wellicht een typefout.

Plaats een nieuwe reactie

Scroll to top