Bottelrozen zijn botanische of wilde rozen waaraan bottels verschijnen. Een rozenbottel is mooi om te zien; ze kunnen groot of klein zijn, rood, oranje of zelfs zwart kleuren. 

Bottelroos soorten

Een rozenstruik wordt meestal aangeplant vanwege de fraaie bloemen. De botanische soorten vormen ook echter rozenbottels die in het najaar prachtig oranje, rood of zelfs zwart kleuren. 

  • De grootste bottels zijn te zien bij de Japanse bottelroos of rimpelroos, Rosa rugosa. Deze sterke struik heeft roze, rozerode of witte bloemen en grote rode bottels. Prachtig om een haag van te maken.
  • Rosa glauca heeft kleinere, maar heel fraaie rode bottels.
  • Bij Rosa moyesii zijn de grote oranje bottels flesvormig, in juni vormt deze soort enkele witte bloemen. Mooi om in een ruime border te zetten.
  • De sterke duinroos (Rosa pimpinellifolia) heeft kleine zwarte bottels.
  • Er zijn ook klimrozen die leuke bottels maken. Dat geldt vooral voor de ramblers, zoals Rosa ‘Paul’s Scarlet Climber’.

Rozenbottels zijn decoratief in de tuin en in boeketten, maar u kunt ze ook verwerken worden tot jam of gelei. Ze bevatten heel veel vitamine C. Verwijder wel het pluizige binnenste gedeelte van de bottels.

Lees hier meer over: de wilde roos of botanische roos en hun bottels

Rozenbottel in de tuin

Een bottelroos is op allerlei manieren toe te passen in de tuin. De kleine soorten verdienen een plaatsje in de border. Voor royale borders en heesterborders zijn de forse heesterrozen prima geschikt.

Klimrozen zijn goed toe te passen langs een pergola, een klimelement, als boomklimmer of tegen het huis. De stekelige struiken zijn ook uitstekend geschikt voor een losse bloeiende haag. Kies hoge soorten voor een forse haag in een grote tuin. De lagere soorten kunnen ook prima in een wat kleinere tuin toegepast worden.

Vanaf eind mei verschijnen de bloemen, in de nazomer is de haag versierd met glanzende rozenbottels. Een bottelroos mag ook niet ontbreken in een vogeltuin.

Ga direct naar ons assortiment rozen

Geschreven door Modeste Herwig, exclusief voor Directplant.