Een conifeer is een struik of boom met naalden. Ze bezitten in tegenstelling tot loofbomen geen bladeren maar hebben smal naaldvormig of schubvormig blad. Coniferen worden daarom ook wel naaldhoutgewassen genoemd. Leer hier hoe u de verschillende coniferen kunt herkennen. 

Het woord ‘conifeer betekent ‘kegeldrager’, de zaden zitten in een kegelvormige ‘vrucht’. Er zijn ruim 600 soorten coniferen bekend. Deze wintergroene struiken zijn prachtig als solitair, in een gemengde border, als bodembedekker en als haag. Er is veel variëteit in de vorm en de kleur van het blad, de groeiwijze en de hoogte. Er zijn soorten die uitgroeien tot een grote boom, maar ook veel middelgrote tuinconiferen die prachtig zijn als solitair. En zelfs dwergconiferen, zeer sterke struiken die geen onderhoud nodig hebben. U kunt ook kiezen voor soorten die prachtig bloeien, fraai gekleurd blad hebben of die in de winter bloeien.

Coniferen zorgen jaar rond voor een groene aanblik, daarom zijn ze onmisbaar om structuur te geven aan de tuin. Bovendien nemen naaldgewassen vaak genoegen met schaduw.

Conifeer herkennen 

Het is moeilijk om de verschillende coniferen uit elkaar te houden. Door goed te kijken naar de plaatsing van de naalden komt u een heel eind: 

  1. Naalden in rozetten: ceder (Cedrus) en lariks (Larix)
  2. Platte naalden: zilverspar (Abies), watercipres (Metaseqouia) en venijnboom (Taxus baccata)
  3. Naalden op bladkussen: spar (Picea), trek je een naald van de tak dan komt er een stukje van de tak mee, het ‘bladkussen’
  4. Lange naalden in paren: den (Pinus) en parasolden (Sciadopitys)
  5. Schubachtige bladeren: dwergcipres (Chamaecyparis), Leylandcipres (Cupressocyparis), jeneverbes (Juniperus) en levensboom(Thuja) 

Conifeer als blikvanger 

Enkele fraaie coniferen die geschikt zijn als blikvanger in de tuin: 

  • Treurceder, Cedrus libani ‘Pendula’. De fijne naalden staan in bundels langs sierlijk afhangende takken. Deze treurboom is bijzonder als solitair, bijvoorbeeld in het gazon. Hoogte tot 4 meter.
  • Italiaanse cipres, Cupressus sempervirens ‘Stricta’. Opvallend vanwege de zeer smalle groeiwijze. Groeit langzaam, snoeien is niet nodig, beschut plaatsen. Hoogte tot 8 m
  • Witte spar, Picea glauca ‘Conica’. Een conifeer met fijne naalden en een gedrongen kegelvorm. Groeit zeer langzaam, snoeien is niet nodig, beschut plaatsen. Hoogte tot 3 m.
  • Den, pijnboom, Pinus parviflora. Een boom met een kegelvormige kroon en enigszins horizontaal afstaande takken. Goed in model te snoeien. Lange blauwgroene naalden. Hoogte tot 4 meter.
  • Parasolden, Pinus pinea is een wintergroene boom. Parasolden groeit van nature in een bol, u hoeft hem dus niet in model te snoeien. 

Bekijk hier al onze coniferen in ons sortiment.